Tokiomis įžvalgomis A. Landsbergienė pasidalijo konferencijoje „Login 2013“, analizuodama vaikų potraukį technologijoms ir to sukeliamas tėvų baimes.

„Vaikams vis dėlto gerai yra tos technologijos“, - pradėjo „Vaikystės sodo“ vadovė bei žinoma tinklaraštininkė.

Pasak jos, vaikai technologijomis domisi ir neretai susižavi. Tuo tarpu tėvai į šį potraukį dažnai žiūri kaip į priklausomybę. Kaip to pavyzdį, A. Landsbergienė pateikė pasipiktinusio tėvo laišką, kuriame vyras piktinosi, kad „Login“ vyksta ne moksleivių atostogų metu, ir jo „prie kompiuterio prilipęs“ sūnus labai nori vykti į renginį.

Anot A. Landsbergienės, tėvų ir vaikų konflikto dėl technologijų viena iš priežasčių – supratimo trūkumas. Mat tėvai gali suprasti, pvz., vaiko potraukį sportuoti ar užsiimti muzika, tačiau polinkis į technologijas tėvams kur kas mažiau suvokiamas.

„Tada dažniausiai sako: „eik geriau paskaityti, eik užsiimti geresniais dalykais“, - konstatavo A. Landsbergienė, primindama ir „siaubo-baubo“ įvaizdį technologijoms sukeliančius tyrimus, plačiai nušviečiamus žiniasklaidoje.

Pasak jos, įjunkimas į technologijas iš tiesų kelia dėmesio sutrikimo, nutukimo ir kitas rizikas. Tačiau tinkamas technologijų panaudojimas rizikas esą gali eliminuoti, o vaikų socialinį potencialą – padidinti.

„Mes tam ir esame suaugę, kad mes galėtume padėti vaikui atrasti tose technologijose, ką jam verta atrasti. Ir apsaugoti nuo to, ko jis neturėtų atrasti“, - pabrėžė A. Landsbergienė.

Pranešėja pabrėžė, kad tėvai dažnai patys nepastebi kuriantys netinkamą aplinką. Vaikams nuo trečiųjų gyvenimo metų rekomenduojama per dieną leisti ne daugiau 120 minučių prie televizoriaus ar kompiuterio ekrano, tačiau patys prie ekrano kiurksantys suaugusieji esą dažnai nesuvokia šį laiką savo vaikams gerokai prailginantys.

„Jeigu tai yra jūsų gyvenimo fonas, tai jau yra vadinamasis ekrano laikas. (...) Mes turime būti gyvenimo be ekrano pavyzdžiu. Jeigu mes sėdėsime ant sofos priešais televizorių ir sakysime „tu eik, paskaityk“, jis skaityti neis“, - aiškino A. Landsbergienė.

Sykiu ji priminė, kad tai tėvai yra padėties šeimininkai. Jie gali vaiką „nunešti“ šalin nuo technologijų, o pasiteisinimas, esą su dvejų metų vaiku „neįmanoma susitarti“ yra nieko vertas.

A. Landsbergienės teigimu, technologijų pasaulyje yra aibės vaikams naudingo turinio – tereikia jį surasti. „Viena, kai mes vaiką bukai pasodiname ir nueiname, o kita – kai mes su vaiku aptariame, ką matome“, - konstatavo „Vaikystės sodo“ vadovė.

Kaip vieną akivaizdžiausių technologijų naudos pavyzdžių, ji pateikė užsienio kalbų žinių lavinimą – esą technologijos dažnai vaiko tarties gebėjimus tobulina kur kas geriau, nei gyvi pedagogai.

„Ir ta mokytoja niekada neturi biuletenio. Vadinasi, tam mokytoja visada bus vietoje. (...) Jinai visą laiką bus vienodai užsidegusi ir vienodai džiaugsis“, - sakė A. Landsbergienė.

Pasak jos, į „iPad“ ir kompiuterį reikia žiūrėti kaip į vaiko lavinimo įrankius – taip, kaip žiūrima į futbolo kamuolį, dviratį ar knygą. Technologijų keliamas fobijas ji palygino su situacija, kai vardan „tradicijų“ vietoj automobilio susisiekimui naudojamas arklių traukiamas vežimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)