Britų mokslininkai apskaičiavo zauropodų, kuriems priskiriama ir brontozaurų rūšis, išskiriamą metaną.

Ekstrapoliuodami pagal karvių išskiriamas virškinimo dujas mokslininkai apskaičiavo, kad visa dinozaurų populiacija kasmet gamino po 520 mln. tonų metano. O tai, pasak jų, galėjo būti esminis klimato atšilimo prieš 150 mln. metų veiksnys.

Liverpulio Johno Moore'o universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Davidas Wilkinsonas su kolegomis iš Londono universiteto ir Glazgo universiteto, savo tyrimo rezultatus publikavo recenzuojamame leidinyje „Current Biology“.

Zauropodai, tokie kaip Apatosaurus louise (anksčiau vadintas Brontosaurus), buvo milžiniški sausumos gyvūnai, kurie mito augalais mezozojaus eroje.

Bet D. Wilkinsoną labiausia domino ne patys milžinai, o jų žarnynuose gyvavę mikroskopiniai organizmai.

„Mikrobų ekologija ir jų vaidmuo mūsų planetos evoliucijoje yra viena labiausiai mane dominančių mokslo sričių. Ir nors visuomenės vaizduotę labiausiai žadina dinozauro elementas, iš tikrųjų metaną gamina žarnynuose gyvenančios bakterijos“, - sakė mokslininkas.

Metanas yra priskiriamas šiltnamio dujoms, kurios absorbuoja Saulės infraraudonuosius spindulius bei išlaiko jų energiją Žemės atmosferoje, dėl ko kyla planetos temperatūra.

Ankstesni tyrimai parodė, kad mezozojaus eroje Žemės vidutinė temperatūra buvo iki 10 ºC aukštesnė.

Apsiginklavę duomenimis apie šiais laikais galvijų pagaminamą metaną ir jo įtaką pasauliniam metano lygiui, mokslininkai paskaičiavo kokia galėtų būti zauropodų įtaka klimatui.

Jų skaičiavimuose buvo įvertintas bendras dinozaurų populiacijos dydis ir pasinaudota lygtimi, susiejančia galvijų biomasę su jų išskiriamo metano kiekiu.

„Šiais laikais karvės prigamina apie 50-100 milijonų tonų metano per metus. Mūsų apskaičiuotas zauropodų išmetamo metano kiekis yra apie 520 mln. tonų“, - sakė dr. D. Wilkinsonas.

Šiais laikais į atmosferą išmetama apie 500 mln. tonų metano per metus – jų šaltiniai yra laukiniai gyvūnai ir tokia žmonių veikla, kaip pienininkystė bei mėsos pramonė.

Tokiu dinozaurų gaminamų dujų kiekiu nusistebėjęs D. Wilkinsonas pridūrė, kad jie nebuvo vieninteliai metano šaltiniai tais laikais.

„Mezozojaus eroje būta ir kitų metano šaltinių, taigi, metano kiekis atmosferoje tais laikais tikriausiai buvo kur kas didesnis nei dabar“, - mano mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)