Gražiai išpuoštas kapas rastas archeologinių kasinėjimų vietoje netoli senovinio Amfipolio miesto, esančio maždaug už 600 km į šiaurę nuo Atėnų. Kapavietės ilgis yra net 500 metrų, o aukštis – 3 metrai. Ji yra tokia didelė, jog archeologai mano, kad tas, kas ten palaidotas, turėjo būti labai svarbus.

Ir nors manoma, kad Aleksandras Makedonietis buvo palaidotas Egipte, marmurinė kapavietės siena rodo, kad ji buvo pastatyta IV a. p. m. e – tuo periodu, kuomet valdė Aleksandas. Pagrindinė kasinėjimų vietos archeologė Aikaterini Peristeri pareiškė, kad jie tikisi kapavietėje rasti „žymų asmenį ar asmenis“.

Aleksandras III Makedonietis, dar vadinamas Aleksandru Didžiuoju, 356 m. p. m. e. gimė peloje ir iki 16 metų buvo mokomas Aristotelio. Jis tapo Graikijos šiaurinės dalies valstybės Makedonijos karaliumi, o iki 30 metų sukūrė vieną iš didžiausių imperijų antikiniame pasaulyje – ji driekėsi nuo Jonijos jūros iki Himalajų. Nė viename mūšyje nenugalėtas karalius yra vertinamas kaip vienas sėkmingiausių pasaulyje karvedžių. Jis įveikė visą Persų imperiją, tačiau, būdamas ambicingas karys, norėjęs pasiekti pasaulio kraštą, jis 326 m. p. m. e. įsiveržė į Indiją, iš kur dėl kariuomenės nuovargio jam teko apsigręžti. Aleksandras Makedonietis įsteigė apie 20 miestų, pavadintų jo vardu – turbūt garsiausias jų yra Egipto Aleksandrija – ir skleidė Graikijos kultūrą į rytus, rašo intellihub.com.

Manoma, kad Aleksandras mirė Babilone, nuo karštinės, 323 m. p. m. e., kuomet jam buvo vos 32 metai – karvedys nespėjo įgyvendinti savo planų įsiveržti į Arabiją. Apie karaliaus laidojimą sklinda daug tarpusavy prieštaraujančių istorijų. Istorijos vadovėliuose rašoma, kad jis buvo gabenamas palaidoti į Makedoniją, bet laidotuvių eiseną užpuolė Ptolemėjas , kuris kūną nugabeno iš pradžių į Memfį, o vėliau į Egipto Aleksandriją, kur jį ir palaidojo. Karaliaus kūnas ten išbuvo iki vėlyvųjų antikos laikų.

Žinia apie Aleksandro Makedoniečio kapo atradimą sujaudino graikų visuomenės vaizduotę – šalyje tikimasi, kad kapas iš tiesų yra Aleksandro Didžiojo. Tačiau Graikijos kultūros ministerija bando apraminti spekuliacijas bent tol, kol nesurinkta daugiau informacijos. Visgi šioje kapavietėje turėtų būti palaidotas jei ne pats Aleksandras, tai bent jau tikrai svarbus karališkas asmuo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)