Štai kur I. Asimovas buvo teisus:

„Bus sukurti virtuvės įrenginiai, kurie parengs „autopatiekalus“, pašildys vandenį ir pavers jį kava“.

„Šaldikliuose bus laikomi ištisi priešpiečiai ir pietūs, kurie bus pusiau paruošti ir juos reikės tik pašildyti“.

Šaldyti pusgaminiai

„2014 metais įrenginiai, be jokios abejonės, bus be elektros laidų“.

„Bus dedama daug pastangų sukurti automobilius su „roboto smegenimis“.

„Bus automobilių, kuriems bus galima nurodyti kokį nors kelionės tikslą, o tuomet važiavimas vyks nesikišant vairuojančiam žmogui ir jo lėtiems refleksams“.


„Vis daugiau dėmesio bus skiriama transportavimo būdui, kuris su žemės paviršiumi kontaktuos kiek galima mažiau“.
Projektas „The Hyperloop“

„Iki 2014 metų Marse bus nusileidę tik nepilotuojami aparatai, bet jau bus planuojamos ir pilotuojamos misijos, o 2014 metais „Futurama“ parodys sudėtingos Marso kolonijos modelį“.

Numatomas marsaeigio vaizdas

„Nedidelio nuotolio kelionėms bus sukurti judantys šaligatviai (su suoliukais kraštuose ir stovimomis vietomis per vidurį), kurių bus miestų centruose“.


„Kosmose skrendantys sinchroniniai palydovai suteiks galimybę tiesiogiai susisiekti su bet kokiu Žemės tašku“.
Palydovinis telefonas

„Per nuotolį bendrausime ne tik balsu, bet ir vaizdu, nes savo telefone galėsime matyti kitą žmogų“.

Vaizdo skambutis

„Tiesą sakant, vienas iš populiaresnių „2014 Pasaulio mugės“ eksponatų bus toks 3D televizorius, kuriame bus rodomi realaus dydžio baleto pasirodymai“.

„2014 metais robotai nebus nei labai geri, nei labai dažni, bet jų bus“.


„2014 metų pasaulyje bus likę nedaug paprastų darbų, kurių geriau už mus negalės atlikti kokie nors aparatai. Todėl žmonija daugiausiai dirbsi aparatų prižiūrėtojais“.
Pramoniniai robotai

„Net ir turėdami darbus, žmonės sirgs sunkia nuobodulio forma“.

„Tas nedidelis kiekis laimingųjų, kurie užsiims kūrybiniu darbu, taps tikru žmonijos elitu, nes tik jie darys kažką daugiau, nei vien tarnaus aparatams“.

„Pati blaiviausia prognozė, kurią galiu pasakyti apie 2014 metus, tai kad per prievartą nuobodžiaujančioje visuomenė pats didingiausias žodis visame žodyne bus „darbas“.

Ir nors I. Asimovo prognozės buvo gana įspūdingos bei tikslios, ne visos jos pasiteisino. Pavyzdžiui, sunku tikėtis, kad 2014 metais sulauksime automobilių, kuriuos „suspausto oro srovės pakeltų nuo greitkelų“. Fantastas taip pat prognozavo, kad visa JAV rytinė pakrantė nuo Bostono iki Vašingtono susijungs į vieną milžinišką megamiestą. Ir tikriausiai didžiausia rašytojo prognozių klaida – kad apskritai bus toks dalykas, kaip „2014 Pasaulinė mugė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)