Liekanos variklių, kadaise padėjusių astronautams pasiekti Mėnulį, bus pergabentos į Canaveral kyšulį Floridoje. Būtent iš šiame kyšulyje esančio kosmodromo pakilo visos pilotuojamos misijos į Mėnulį.

„Aptikome povandeninę stebuklų šalį – nuostabų skulptūrų sodą iš sumaitotų F-1 variklių, kuris pasakoja apie jų ugningą ir skausmingą baigtį“, - internete radiniu džiaugėsi J. Bezosas.

Praėjusiais metais „Amazon“ vadovo finansuota ekspedicija sonaru aptiko paskendusius variklius – jie nuo vandenyno paviršiaus buvo beveik 5 kilometrų gylyje. Nuo Canaveral kyšulio jų kritimo vieta nutolusi maždaug 575 km atstumu. Tuomet interneto verslo magnatas sakė, kad šie radiniai yra dalis „Apollo 11“ misijos, kuri suteikė galimybę žengti „mažą žingsnelį žmogui ir milžinišką šuolį žmonijai“.

Tiesa, dabar J. Bezosas nėra toks tikras, kurios tiksliai „Apollo“ misijos varikliai surasti, nes tų fragmentų, ant kurių turėjo būti serijos numeriai, arba nebeliko, arba jie yra labai sunkiai įskaitomi ant aprūdijusių liekanų. Variklių kilmę padeda nustatyti NASA.

„Apollo“ misijos astronautus praėjusio amžiaus septintame ir aštuntame dešimtmetyje kėlė galingos „Saturn V“ raketos, kiekvienoje raketoje buvo penki varikliai, kurių kiekvienas generavo apie 6,8 meganiutonus traukos. Po pakilimo varikliai, kurių kiekvienas sveria apie 8 tonas, kaip ir buvo numatyta, nukrito į vandenyną. Planų šiuos variklius iškelti tuomet nebuvo.

J. Bezosas su savo finansuota komanda į gelmes pasiuntė robotus, kurie pagriebtų NASA priklausančius variklius. NASA vadovas Charlesas Boldenas sakė, kad variklių iškėlimas yra „istorinis radinys“.

J. Bezosas ketina restauruoti variklio dalis – tūtą, turbiną, traukos kamerą ir radiatorių. Anksčiau NASA teigė, kad jei būtų iškeltas „Apollo“ variklis, jis keliautų į Smithsonian Nacionalinį oro ir kosminių skrydžių muziejų. Jei būtų iškeltas ir antras variklis, jis būtų eksponuojamas Skrydžio muziejuje Sietle – netoli pagrindinės „Amazon“ būstinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)