Keliais tyrimais nustatyta, kad meditaciją praktikuojančių ar daugelį metu besimeldusių žmonių smegenyse, kaktinėje žievinėje smegenų srityje, yra daugiau smegenų audinio lyginant su žmonėmis, kurie nesimeldžia ir nemedituoja. Šios smegenų sritys yra siejamos su dėmesingumu ir atlygio lūkesčiais.

Gana neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, patyrusių „antrą gimimą“, smegenų sritis hipokampas, siejamas su emocijomis ir atmintimi, yra mažesnis nei ateistų. Visgi šiuos tyrimų rezultatus sudėtinga interpretuoti, nes jie nepaaiškina, ar žmogus tampa religingu dėl didesnės kaktinės smegenų srities ar mažesnio hipokampo, ar dėl religingumo šiose smegenų dalyse įvyksta tam tikri pakitimai.

Įvairiais eksperimentais buvo bandoma nustatyti, ar tikėjimas Dievu sukelia panašius smegenų pakitimus, kaip ir tikėjimas kuo nors kitu. Kol kas surinkti duomenys rodo, kad galvojimas apie Dievą gali aktyvuoti tas pačias smegenų dalis, kaip ir galvojimas apie lėktuvą, draugą ar lempos stulpą. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, religingiems žmonėms besimeldžiant jie naudojasi tomis pačiomis smegenų sritimis, kaip ir kalbėdamiesi su kaimynu. Kitaip tariant, religingo asmens smegenyse Dievas yra lygiai toks pats realus, kaip ir bet kuris objektas ar asmuo.

Mokslinių tyrimų duomenys taip pat rodo, kad religingų žmonių smegenyse išskiriama daugiau dopamino – hormono, siejamo su didesniu dėmesingumu ir motyvacija. Tyrimas aprodė, kad tikintieji ekrane dažniau mato žodžius ar veidus, kurių ekrane iš tikrųjų nebūna, o skeptikai dažniau nemato žodžių ir veidų, kurie ekrane iš tikrųjų buvo parodomi. Visgi skeptikams davus preparato levodopos, kuris didina dopamino kiekį smegenyse, jie raidžių makalynėje lygiai taip pat dažnai atrasdavo neegzistuojančius žodžius, kaip ir tikintieji.

Tai ką gi visi šie tyrimai reiškia? Šiuo metu negalime aiškiai sujungti visų taškų ir susidaryti aiškaus vaizdo. Kol kas galima pasakyti tik tiek, kad religingų žmonių ir ateistų smegenys skiriasi, tačiau kol kas nežinoma kokia yra šių skirtumų prigimtis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)