Mokslininkai, remdamiesi mėgėjišku vaizdo įrašu, sugebėjo nubrėžti kosminio kūno trajektoriją Žemės atmosferoje ir rekonstravo jo orbitą aplink Saulę.

Meteorui sprogus virš centrinės Rusijos miesto Čeliabinsko, sprogimo banga išdaužė daugybę langų, apgadino pastatus.

Kolumbijos mokslininkų tyrimo rezultatai publikuoti svetainėje „ArXiv“.

Netrukus po meteoro sprogimo internete pasirodė daugybė vaizdo įrašų, nufilmuotų telefonų kameromis, saugumo kameromis ir automobilių videoregistratoriais – dalis šių įrašų buvo pažymėti tiksliu filmavimo laiku.

Pasinaudodami filmavimo duomenimis ir pagrindinio meteorito fragmento kritimo vieta Čebarkulio ežere, Medelino universitete dirbantys mokslininkai Jorge Zuluaga ir Ignacio Ferrinas sugebėjo paprastais trigonometriniais metodais apskaičiuoti dangaus kūno kritimo į žemę greitį, padėtį ir kampą.

Norėdami rekonstruoti meteoroido orbitą aplink Saulę, mokslininkai įvertino šešias skirtingas šio kūno trajektorijos Žemės atmosferoje savybes. Dauguma tų savybių susijusi su akimirka, kuomet meteoras tampa pakankamai ryškiu, kad dėl jo vaizdo įrašuose būtų matomi šešėliai.

Tuomet mokslininkai šiuos duomenis pateikė astronominei programinei įrangai, kurią sukūrė JAV Karinio jūrų laivyno observatorija.

Gauti rezultatai rodo, kad meteoritas priklausė gerai žinomų kosminių uolienų šeimai - Apolono asteroidams – kurios kelias kertasi su Žemės orbita.

Manoma, kad iš maždaug 9700 iki šiol atrastų netoli Žemės lakiojančių asteroidų, apie 5200 priklauso būtent Apolono šeimai. Priklausomai nuo orbitos, asteroidai skirstomi į Apolono, Atėnės ir Amūro šeimas.

Kento universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkas Dr. Stephenas Lowry sakė, kad mokslininkai puikiai padirbėjo rezultatus publikuodami taip operatyviai.

„Tikrai panašu, kad Čeliabinsko meteoritas priklausė Apolono klasės asteroidams. Jo orbita elipsinė, su mažu nuokrypio kampu, o tai rodo, kad tikriausiai jis kilęs iš Saulės sistemos, tikriausiai iš asteroidų juostos tarp Marso ir Jupiterio. Galbūt, turėdami daugiau duomenų galėtume nustatyti ir apytikslę asteroidų juostos vietą, iš kurios jis atkeliavo“, - sakė britų mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)