Premijas pelnę mokslo darbų ciklų autoriai bus pagerbti Kovo 11-osios išvakarėse Lietuvos mokslų akademijoje. Lietuvos mokslo premijos dydis - 101 tūkst. 400 litų.

Mokslo premija humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijoje apdovanotas istoriko prof. Zigmunto Kiaupos darbų ciklas "Lietuvos istorijos sintezės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų tyrimai (1998-2011)" (pateikė Vytauto Didžiojo universiteto senatas) ir Ritos Žukauskienės darbų ciklas "Lietuvos vaikų, paauglių ir suaugusiųjų psichologinės gerovės tyrimai (1997-2011)" (pateikė Mykolo Romerio universiteto senatas).

Fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų sekcijoje mokslo premiją pelnė irgi du darbai - Vytauto Balevičiaus ir Valdo Šablinsko darbų ciklas "Krizinių reiškinių ir struktūrinių virsmų ekstremaliose terpėse spektrometrija (1997-2011)" bei Romo Barono bei Felikso Ivanausko darbų ciklas "Matematinis netiesinių procesų ir sistemų nehomogeninėse terpėse modeliavimas (1997-2011)" (abu pateikė Vilniaus universiteto senatas).

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse mokslo premiją pelnė Daumanto Matulio darbų ciklas "Karboanhidrazių ir šaperonų slopiklių kūrimas ir tyrimas naudojant biotermodinaminius metodus (1997-2011)" ir taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros) darbas - Prano Viškelio ir Živilės Lukšienės darbų ciklas "Vaisių ir daržovių kokybės bei saugos tyrimai: inovatyvių technologijų kūrimas (1997-2011)".

Pasak Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidento prof. Valdemaro Razumo, šįmet aukščiausio mokslininkų įvertinimo nepelnė nė vienas iš dviejų pateiktų darbų technologijos mokslų srityje, o didžiausia konkurencija tradiciškai buvo humanitarinių ir socialinių mokslų srityse - į dvi premijas pretendavo net aštuoni darbai.

"Lietuvos mokslo premija - tai aukščiausias įvertinimas mokslininkui. Šią premiją gali gauti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje dirbantys mokslininkai, kurie yra atlikę svarbius Lietuvai fundamentinius, taikomuosius mokslo tyrimus bei eksperimentinius plėtros darbus. (...) Premijų skyrimo komisija dirbo pagal naujus nuostatus - Lietuvos mokslų klasifikatoriuje atsirado šešta mokslo sritis - žemės ūkio mokslai", - teigė LMA prezidentas.

Pasak jo, premijoms pateikiamų darbų mažėja. "Mus tai šiek tiek liūdina, matyt, to priežastis yra ta, kad Lietuvos mokslo premijų nuostatose yra nustatyta, kad premijos laureatas gali pretenduoti kitą kartą tik po 15 metų. Šiais laikais, kada moksliniai tyrimai vystosi labai sparčiai ir rezultatus galima gauti pakankamai greitai, ypač tiksliuosiuose, medicinos moksluose, tai kiek riboja galimybes vertiems kandidatams teikti paraiškas dar kartą gauti premijas", - apgailestavo LMA prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)