Pati paroda yra ganėtinai kukli – be jokių fizinių eksponatų, kosminių palydovų ir raketų maketų ar kopijų, bet su interaktyviais stendais, parodančiais Europos kosmoso agentūros vykdomos veiklos svarbą. Šie stendai lankytojams išsamiai papasakos, kam reikalinga „Galileo“ ar „Copernicus“ programa, kuo kosmoso technologijos naudingos klimato kaitos stebėsenai, atsinaujinančiai energetikai, oro, vandens ir žemės transportui bei komunikacijoms.

Parodos atidaryme dalyvavo ūkio viceministras Marius Skarupskas, Lietuvos kosmoso asociacijos vadovas Vidmantas Tomkus.

„Europa teikia didelę reikšmę nepriklausomybę užtikrinančioms technologijoms, o šios abi programos labai svarbios visiems globaliems procesams , - sakė V. Tomkus.

„Galileo“ – kuriamas efektyvesnis ir modernesnis europietiškas atitikmuo mūsų dabar gerai pažįstamos amerikietiškos navigacinės sistemos GPS. „Galileo“ bus žymiai tikslesnė sistema ir apims ne tik pagalbą vairuotojams, bet ir itin tikslius žemės paviršiaus matavimus, tarpvyriausybinės komunikacijos perdavimą. Kaip sakė V. Tomkus, „Galileo“ užtikrins nuo kitų valstybių nepriklausomą navigacijos funkcionavimą. Be to, papildomai bus įdiegta gelbėjimo sistema.

„Copernicus“ programos duomenys padeda efektyviau reaguoti ir vykdyti atkuriamuosius darbus stichinių nelaimių zonose, prognozuoti metinius temperatūros pokyčius, padėti mokslininkams nustatyti artėjančias stichines nelaimes ir prognozuotų jų mastą. Tai palengvina pasiruošimą ir reagavimą į kasdienėmis priemonėmis nenuspėjamas gamtos išdaigas.

Jau pirmąją dieną po atidarymo paroda yra gausiai lankoma miestiečių, o registracija į moksleivių ekskursijas buvo užpildyta dar neprasidėjus parodai, rašoma pranešime spaudai.

„Paprastai nesusimąstome, kokią mūsų gyvenimo dalį valdo kosminės technologijos, o ši paroda – tai unikali proga pamatyti savo akimis. Pavyzdžiui, kaip stebima mūsų atmosfera ir realiuoju laiku perspėjama apie blogas oro sąlygas ar suaktyvėjusius ultravioletinius spindulius, - po parodos atidarymo sakė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Arūnas Karlonas. Kaip palydovinė navigacija užtikrina, kad automobiliais važiuotume efektyviau ir ekologiškiau, arba kokiu būdu gelbėtojai gauna itin tikslią informaciją didelių nelaimių metu ir taip išgelbėja daug gyvybių“.

Paroda vyks iki sekmadienio, rugsėjo 22 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)