Skirtingų lyčių žmonės, skirtingai nei šie gyvūnai, tarpusavy fiziškai yra labiau panašūs nei skirtingi. Visgi mūsų kūno sandaros turi keletą esminių skirtumų. Kai kurie pagerina lyties prisitaikymą reprodukcijai, o kiti yra tarsi skiriamasis lyties ženklas, stiprinantis mūsų tarpusavio trauką, rašo lifeslittlemysteries.com.

Krūtys ir krūtinės

Vyras ir moteris
Moterys turi krūtis, o vyrų krūtinės plokščios (tačiau su speneliais). Kodėl?

Moterys yra vieninteliai primatai, kuriios krūtis turi visuomet, netgi tada, kai nereikia maitinti mažylių. Esama įvairių teorijų, tačiau dauguma mokslininkų mano, jog krūtys yra evoliucijos gudrybė vyrams vilioti – nors jos yra pilnos ne pieno, bet riebalų, vyrai vis vien jas suvokia kaip signalą, kad moteris sugebės išmaitinti savo kūdikį.

Krūtys taip pat padeda vyrams apsispręsti kurią moterį rinktis siekiant didesnės reprodukcinės sėkmės. Lytiškai nesubrendusios mergaitės krūtų neturi, o po menopauzės moterų krūtys nereta sumažėja ir nukąra. Taigi, pilnos, stangrios krūtys krūtys yra vaisingumo ženklas.

Vyrai nebando moterims parodyti, kad sugebėtų maitinti krūtimi, taigi, krūtų jie ir neturi. Bet spenelius turi. Taip yra dėl to, kad jų spenelių raidą koduojantys genai įsijungia dar gimdoje, labai ankstyvoje embriono raidos stadijoje – netgi prieš genams pradedant skirstyti mus į berniukus ir mergaites.

Adomo obuolys ir lygus kaklas

Gerklos
Ir vyrų, ir moterų balso stygas dengia kremzlė, tačiau vyrų gerklos yra didesnės (atitinkamai, žemesnis ir jų balsas), o jas dengianti kremzlė labiau išsikiša. Dėl to kakle atsiranda išsikišimas, vadinamas Adomo obuoliu.

Bet kodėl vyrų balsas žemesnis nei moterų? Vyrų balso dažnis koreliuoja su jų organizme esančio lytinio hormono testosterono kiekiu, o taip pat testosterono kiekis yra genetinės kokybės ir seksualinio reproduktyvumo požymis. Moterys evoliucionavo taip, kad ieškotų vyrų su visais geros sveikatos požymiais, taigi, nenuostabu, kad tyrimais nustatytyta, jog moterys renkasi vyrus žemesniais balsais. Jos ieško vyrų, su kuriais galėtų susilaukti sveikų palikuonių.

Kvadratiniai ir širdies formos veidai

Vyras ir moteris
Kuo daugiau testosterono yra vyro organizme, tuo labiau išreikšti būna jo antakiai, žandikaulio linija ir skruostikauliai. Tuo tarpu kuo daugiau estrogeno yra moters organizme, tuo pilnesnės jos lūpos, platesnis veidas ir aukščiau įtaisyti antakiai. Kitaip tariant, vyrų ir moterų veido bruožų skirtumus lemia lytiniai hormonai.

Nustatyta, kad testosteronas sietinas ne tik su labiau matomu žandikauliu, bet ir su didesne raumenų jėga bei agresija, o taip pat – genetiniu gyvybingumu. Tyrėjai mano, kad galbūt dėl šios priežasties moterys vyrus su kampuotesniais veidais vertina kaip labiau dominuojančius nei vyrus su apvalesniais, moteriškesniais veidais.

Taip pat moterys linkusios vyriškesnių bruožų veidus vertinti kaip patrauklesnius, ypač kai joms pačioms vyksta ovuliacija, taigi, tuo metu jos (bent jau pasąmoningai) ieško lytinio partnerio, nuo kurio galėtų susilaukti palikuonių. Kita vertus, tyrimais nustatyta, kad ieškant ilgalaikio partnerio daugiau pirmenybės teikiama vyrams su moteriškesniais veido bruožais ir atitinkamai mažesniu testosterono kiekiu, nes tokie vyrai dažniau būna ištikimi partneriai ir rūpestingi tėčiai.

Plaukuoti ir beplaukės

Plaukuotas vyras
Nuo brendimo laikotarpio ant vyrų kūnų auga kur kas daugiau plaukų – ypač ant veidų. Taip yra dėl to, kad androgenais vadinami lytiniai hormonai skatina plaukų augimą, o šių hormonų vyrų organizmuose yra daugiau.

Tačiau nuo ko priklauso vyriškų plaukų augimo tendencijos? Ir, konkrečiau, dėl ko vyrai būna barzdoti?

Dauguma evoliucijos psichologijos ekspertų mano, kad barzdos išsivystė dėl to, jog moterims vyrai plaukuotais veidais atrodė patrauklesni nei bebarzdžiai, todėl dažniau su jais poruodavosi. Tokia trauka galėjo atsirasti ne tik dėl to, kad barzda yra didesnio testosterono kiekio ženklas, bet ir parodo lytinę brandą (panašiai, kaip krūtys – moterų), o taip pat galimai nurodo polinkį dominuoti vizualiai padidinant žandikaulį.

Kita vertus, tas pats testosteronas, skatinantis plaukų augimą ant viso kūno, yra priežastis, dėl ko vėliau vyrai nuplinka.

Šviesios ir tamsūs

Tamsus vyras, šviesi moteris
Gražūs vyrai paprastai vaizduojami tamsesni, o stereotipinė pasakiško grožio moteris yra blondinė su šviesia oda. Ir šie stereotipai neapsiriboja vien dabartine Vakarų civilizacija, kaip galima būtų pagalvoti. 2005 metais išleistos knygos Peterio Frosto „Fair Women, Dark Men“ įvade Washiingtono universiteto (JAV) sociologas Pierre'as van den Berghe'as rašė: „Nors praktiškai visose kultūrose pastebėtas aiškus šviesios moters odos vertinimas, netgi tose kultūrose, kurios su europietišku imperializmu praktiškai nesusidūrė, netgi tuo atveju, jegi tų kultūrų oda yra smarkiai pigmentuota, paprastai vyro pigmentacija vertinama abejingai arba teikiama pirmenybė stipresnei pigmentacijai“.

Toks visuotinis pranašumo teikimas gali būti tarsi atspindys fakto, jog nuo brandos (visose populiacijose) moterų oda, plaukai ir akys dažnai būna šviesesni nei vyrų, todėl ir nuomonė apie „idealią“ odos spalvą kiekvienai lyčiai galbūt yra sietina su įgimto vyriškumo ir moteriškumo požymiais.

Moters odos šviesumas koreliuoja su jų rodomojo ir bevardžio pirštų ilgio santykiu, o šis santykis savo ruožtu koreliuoja su tuo, kiek kontakto su estrogenu moteris turėjo būdama dar motinos gimdoje. Dėl to mokslininkai mano, kad estrogeno poveikis prieš gimimą kažkaip „užprogramuoja“ moters odos pašviesėjimą brendimo metu. Panašiais tyrimais nustatyta, kad šviesiaplaukių pirštų ilgio santykis yra didesnis nei tamsiaplaukių, todėl galima būtų spėti, kad didesnio estrogeno kiekio poveikis taip pat pašviesina plaukus.

Raumeningi ir figūringos

Raumeningas vyras ir moteris
Vyrai paprastai būna raumeningesni už moteris. Moterų viršutinė kūno dalis yra perpus silpnesnė nei vyrų, o apatinė kūno dalis – trečdaliu silpnesnė.

Vyriškas metabolizmas kalorijas degina greičiau, o moteriškas daugiau kalorijų verčia riebalais. Moterys riebalų perteklių kaupia krūtyse, klubuose, sėdmenyse ir poodiniame riebalų sluoksnyje, todėl moterų oda būna švelnesnė, minkštesnė.

Vyrų ir moterų kūnai gerai pritaikyti konkrečios lyties vaidmeniui primityvioje visuomenėje. Moterys sukurtos taip, kad išnešiotų ir pagimdytų vaikus, todėl joms reikalingi platesni klubai ir riebalų atsargos nėštumo sunkumams iškęsti. Vyrai, kuriems nėštumo ir gimdymo kentėti nereikia, turi būti kiek galima stipresni ir lankstesni, nes tai teikia privalumų ieškant maisto ir konkuruojant su kitais vyrais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)