Galimybės, kad Saulė kelia grėsmę, neatmeta ir amerikiečių mokslininkai. Jie sako, kad "ugnies šturmas", arba Karingtono efektas, atsitiks jau šiais metais. Esą gali žūti milijonai žmonių - jeigu ne nuo ugnies ir karščio, tai nuo netikėto elektros energijos tiekimo sutrikimo visoje Žemėje.

1859 m. rugsėjo 1-2 dienomis Žemė jau buvo ties katastrofos slenksčiu. Dešimtojo Saulės aktyvumo ciklo metu įvyko didžiausia žinoma magnetinė audra, kuri pagal tomis dienomis Saulės dėmes užfiksavusio anglų astronomo Richardo Carringtono pavardę vadinama Karingtono efektu.

Tuomet atmosferoje susidariusios sūkurinės elektros srovės indukavo Europos ir Amerikos telegrafo linijose vidinę įtampą, kuri sukėlė neįprastą komutatorių kibirkščiavimą, kai kurios operatorės patyrė elektros smūgius.

Šiuo metu mokslininkai stebi didžiausią Saulės aktyvumą per pastaruosius 1 000 metų, tačiau Lietuvoje nėra nė vieno astronomo, galinčio paaiškinti, kelia grėsmę Saulės aktyvumas žmonijai, ar ne.

"Žemėje tokie reiškiniai yra pavojingi ilgoms linijoms, sakykime, elektros linijoms, dujotiekiams, ten, kur gali indukuotis stipri elektros srovė", - spaudai yra sakęs astronomas Algirdas Kazlauskas.

NASA mokslininkai jau senokai pranešė, kad Saulė pasiekė maksimalaus spinduliavimo intensyvumo fazę. Tai gali sutrikdyti Žemės magnetinį lauką. Tokia neganda lemtų visišką civilizacijos ir jos technologijų sunaikinimą, kuris nublokštų žmoniją į viduramžius.

Nustotų suktis elektros generatoriai, sudegtų elektros perdavimo linijos, nutiltų telefonai, miestuose baigtųsi vanduo. Planeta keletui metų panirtų į pirmykštį chaosą. Teisybė tai ar pasakos, įsitikinsime patys visai netrukus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)