Todėl ir puikiai išsilaikiusi mumija buvo pavadinta Oetziu, arba "ledo žmogumi" ("Iceman").

Per daugiau kaip 10 metų kruopščiausių tyrimų, kuriuose dalyvauja genetikai, botanikai, net inžinieriai, nedaug kas paaiškėjo apie šio žmogaus gyvenimą. Tik pastaruoju metu, pasitelkus naujausius DNR ir dantų emalio tyrimų metodus, šiek tiek atsivėrė jo gyvenimo istorija.

"Žvelgdami į ledo žmogų, galime suvokti, kaip išsivystė mokslas per kelerius pastaruosius metus. Stebime vis naujų atradimų", - sakė tyrimų koordinatorė Angelika Fleckinger, dirbanti Pietų Tirolio miesto Bolcano archeologijos muziejuje, kur ir laikomas Oetzis.

Pastaruoju metu atliekami DNR tyrimai, rezultatų tikimasi po kelių mėnesių. Kol kas pagal DNR testus žinoma, jog ledo žmogus buvo tipiškas Vidurio Europos gyventojas.

Dantų emalio, grunto ir vandens tyrimai jau parodė, kad Ocis tikriausiai gyveno Pustertalyje - Alpių pietuose. Iš namų į kalnus jis iškeliavo būdamas 20-30 metų amžiaus.

Archeologai mano, jog jis buvo šamanas. Jis turėjo prisirinkęs musmirių, o jo tatuiruotė - trumpos, tamsios, lygiagretės linijos tikriausiai buvo nubrėžtos gydantis nuo artrito - tartum kokios primityvios formos akupunktūra. Bet niekas nesiryžta teigti, nuo ko jis mirė.

2001 metais medikai rentgenu aptiko jo mentėje įstrigusį strėlės antgalį. DNR tyrimais ant Oetzio drapanų rasta keturių kitų žmonių kraujo ir gilus pjūvis tarp smiliaus ir nykščio - galbūt gautas kovojant.

Ilgai jį tyręs Insbruko universiteto profesorius Walteris Leitneris mano, kad Oetzis gali būti savo genties sąmokslo auka - nužudytas savo gentainių. Juk kokie nors plėšikai ar svetimos genties vyrai būtų pasiėmę jo varinį kovos kirvį.

Mirties metu jis buvo apie 45 metų amžiaus, gal jį nužudė jaunesni jo varžovai.

Atradus ledo žmogų, ir šiais laikais įvyko kraupių nelaimių. Pirmasis palietęs mumiją teismo ekspertas Raineris Hennas žuvo automobilio katastrofoje - važiuodamas skaityti paskaitą apie Oetzį. Kalnų vedlys, padėjęs pargabenti Oetzį į muziejų, nukrito kalnuose ir užsimušė. Oetzio mumijos išėmimą iš ledyno filmavęs žurnalistas mirė nuo vėžio.

Pernai spalį kalnuose nuo skardžio nukrito ir Oetzio atradėjas H.Simonas. Kalnuose jį užklupo nepalankūs orai.

W.Leitneris H.Simono mirties valandą buvo netoliese. Jis tuo metu aiškino grupei amerikiečių žurnalistų apie ledo žmogaus gyvenimą, kai staiga užėjo audra. Visus teko gelbėti sraigtasparniu.

Archeologas paskui pasakojo, kad H.Simonas buvo sukrėstas to atradimo. Jis mano jog tai ženklas, kad jis turi atsiversti į krikščionybę. "Bet kodėl tai mumijai reikėjo bausti jį", - negalėjo suvokti mistiškai nusiteikęs W.Leitneris.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją