Tokia Plutono paviršiaus savybė byloja apie organinių darinių egzistavimą, greičiausiai šiuo atveju kalbama apie itin sudėtingos struktūros molekules, kurių sudėtyje gausu angliavandenilių ir azoto, skelbia ITAR-TASS.

„Šis radinys gniaužia kvapą, nes būtent angliavandenilių ir panašių medžiagų molekulės suteikia ypatybių, susijusių su ultravioletiniais spinduliais, galbūt būtent dėl jų Plutonas išsiskiria plytų raudonumo spalva“, - teigia JAV Kolorado valstijos Pietų ir Vakarų tyrimų instituto mokslininkas Alanas Sternas.

Ekspertas priminė, jog minėtoje planetoje buvo aptikta užšalusio metano ir anglies monoksido. Jų sąveika su kosmine spinduliuote (elementariųjų skraidančių dalelių srautais, atsirandančiais Visatoje) ir paskatina ultravioletinius spindulius sugeriančių medžiagų atsiradimą, mano mokslininkai.

Palyginus su duomenimis, gautais paskutinį XX amžiaus dešimtmetį, naujos fotografijos ekspertams leido ant Plutono paviršiaus aptikti nemažai pasikeitimų. Labiausiai mokslininkus nustebino planetos kraštovaizdžio permainos. A. Sternas su kolegomis šiuos pokyčius sieja su „padidėjusiu atmosferos slėgiu“. Naujausi mokslininkų atradimai padės geriau suprasti Plutono prigimtį ir iš arčiau pažvelgti, kaip planeta evoliucionavo ir keitėsi bėgant laikui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)