Pavyzdžiui, išmokyti žmogų lengviau spręsti matematikos uždavinius, praneša Meddaily.ru.

Ši sistema vadinasi „transkranijinė stimuliacija nuolatine srove“ (tDCS). Tokios stimuliacijos esmė yra tam tikrų smegenų zonų dirginimas nestipriais elektriniais impulsais.

Prie galvos prijungti elektrodai padaro smegenų audinius imlesnius informacijai. Pavyzdžiui, stimuliuojant pakaušio sritį, kuri atsakinga už regėjimą, galima pakeisti žmogaus matomą vaizdą.

Tačiau mokslininkus labiau domina kairė ir dešinė smegenų parietalinės skiltys. Jos yra už ausų ir yra atsakingos už skaitymą, rašymą ir gebėjimą skaičiuoti.

Stimuliuojant šias smegenų zonas galima pagerinti galimybes spręsti matematikos užduotis žmonėms, kurie paprastai nepasižymi gerais matematiniais sugebėjimais.

Esmė ta, kad elektros srovė, aktyvuodama tam tikrą zoną, provokuoja cheminių junginių gamybą. Savo ruožtu cheminės medžiagos priverčia smegenų ląsteles vystytis arba keistis. Šis procesas – neuronų plastiškumas – yra ypač svarbus mokslui. Nustatyta, kad mūsų smegenys keičia savo struktūrą, kai mes įsisaviname naują informaciją.

Eksperimentas parodė, kad kasdienė 30 minučių trukmės parietalinių skilčių stimuliacija per keletą savaičių leido grupei savanorių geriau ir greičiau spręsti matematinius uždavinius bei smarkiai patobulinti įgūdžius per paprastas pamokas. Poveikis išliko stiprus šešis mėnesius po elektrinių impulsų terapijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją