A.Ereditato atsistatydino nelaukęs balsavimo, kurį buvo nutarta surengti, kai keli jo paties grupės OPERA nariai pareikalavo, jog jis būtų pašalinta iš pareigų po šį mėnesį atliktų testų, kurių rezultatai prieštarauja teiginiui apie viršytą šviesos greitį visatoje.

"Tikiuosi, kad OPERA iš naujo susivienys, ir nauji vadovai sieks savo pagrindinio tikslo - stebės naujo tipo neutrinų atsiradimą", - sakė Antonio Masiero, Italijos branduolinės fizikos instituto direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, kitą neutrinų, subatominių dalelių, greičio bandymą ketinama surengti vėliau šiais metais ir patikrinti OPERA grupės gautus duomenis.

OPERA grupė, priklausanti Europos branduolinių tyrimų centrui (CERN), savo bandymus atliko Gran Saso laboratorijoje centrinėje Italijoje.

Laikraštis "Corriere della Sera" straipsnio apie A.Ereditato pavadinime atradėją pavadino "šleptelėjimo fiziku".

Pernai rugsėjį A.Ereditato grupė paskelbė nustatę, jog neutrinai galbūt skriejo greičiau už šviesą; toks tvirtinimas paneigtų Alberto Einsteino reliatyvumo teoriją - kertinį šiuolaikinės fizikos akmenį.

Menkai su medžiaga sąveikaujančių neutrinų greitis buvo matuojamas, paleidus juos iš milžiniškos CERN požeminės laboratorijos netoli Ženevos. Netrikdomai Žemės plutą kirtusios dalelės pasiekdavo už 732 kilometrų esančią Gran Saso laboratoriją Italijoje, kur būdavo užfiksuojamos specialiais detektoriais.

Teoriškai neutrinai šį atstumą turėjo įveikti per 0,0024 sekundės. Tačiau dalelės detektorius Italijoje pasiekdavo 0,00000006 sekundės anksčiau nei tikėtasi.

Šios išvados daugelio buvo vertinamos skeptiškai, nes jos prieštarauja A.Einsteino reliatyvumo teorijai, kurioje teigiama, kad šviesos greitis yra didžiausias Visatoje.

Pranešime, kuris vasarį buvo paskelbtas prestižinio JAV žurnalo "Science" tinklalapyje "Science Insider", sakoma, kad "60 nanosekundžių neatitikimas turbūt atsirado dėl blogos optinio kabelio jungties, jungiančios GPS (Pasaulinės vietos nustatymo sistemos) imtuvą, naudojamą koreguoti neutrinų skriejimo laiko matavimus, su kompiuterio elektronine plokšte".

Žinodami, kad jų atradimas gali sukelti audrą, OPERA paragino fizikus patiems atlikti patikrinimą ir patvirtinti arba paneigti tai, ką jie matė.