Pirkinys taip pat yra seniausia visiškai nesugadinta Europos knyga. Tai rankraštinė Jono evangelijos kopija, vadinama Šv.Kutberto evangelija ir padaryta 7-ojo amžiaus pabaigoje Anglijos šiaurės rytuose. Ji buvo įdėta į Šv.Kutberto karstą Lindisfarno saloje, galbūt - 698 metais.

Salos vienuoliams ir gyventojams bėgant nuo vikingų, šventojo palaikai buvo pervežti į žemyną ir galiausiai atsidūrė Darame, kur 1104 metais karstas buvo atidarytas ir jame buvo rasta minima Evangelija.

Šv.Kutberto palaikai buvo perlaidoti ten esančioje naujoje katedroje ir tapo maldininkų traukos centru.

"Tai neabejotinai yra viena svarbiausių pasaulio knygų", - sakė Britų bibliotekos istorijos ir klasikos skyriaus vedėjas Scotas McKendrickas.

"Dauguma žmonių, išmanančių apie knygas, žino ir apie Šv.Kutberto evangeliją. Stulbinamas faktas yra tai, kad neturime (jokios kitos) ankstesnės Europos knygos, kuri atrodo taip, kaip atrodė, kai buvo parašyta", - sakė jis.

Britų biblioteka minimą Evangeliją laiko nuo 1979 metų ir reguliariai ją eksponuoja parodose. Dabar, kai tik leis restauratoriai ir kuratoriai, ji kuriam laikui bus eksponuojama atversta.

2010 metais į biblioteką Evangelijos savininkų - jėzuitų - vardu kreipėsi aukcionas "Christie's". Šiai nacionalinei bibliotekai buvo suteikta pirmenybė pirkti rankraštį.

Pasak S.McKendricko, jėzuitams ši Evangelija atiteko 18-ojo amžiaus viduryje.

Ličfildo grafas buvo atidavęs ją vienam kunigui, kuris, savo ruožtu, perdavė ją Europoje gyvenusiems jėzuitams. Jie vėliau atvežė Šv.Kutberto evangeliją į Stouniherstą Anglijos šiaurės vakaruose. Dėl to ši knyga anksčiau buvo vadinama Stounihersto evangelija.

Nelabai aišku, kur knyga buvo nuo 1104 metų iki 18-ojo amžiaus, bet mokslininkai mano, kad beveik visą tą laiką ji buvo saugoma Darame.