Naujoje fotografijoje, užfiksuotoje NASA Mars Reconnaissance Orbiter zondo „High Resolution Imaging Science Experiment“ (HiRISE) kameros, matoma ir gyvūno kakta bei ausies kraštas.

„Tai yra geras reiškinio, vadinamo pareidolija, pavyzdys, kuomet matome įvairius objektus (pavyzdžiui, gyvūnus), kurie neegzistuoja“, - Arizonos universiteto (JAV) HiRISE svetainėje rašė šio universiteto planetų geologas Alfredas McEwenas.

Marso dramblio iliuzijos fotografijoje matoma ta Marso dalis, kuri vadinama Eliziejaus lyguma – tai yra jauniausia lavos tėkmių suformuota vieta Marse.

Mokslininkai nežino, ar Marso lavos tėkmės susiklojo greitai, ar per ilgesnį laiką, kaip Žemėje, kur lava tam tikrus planetos paviršiaus regionus formuoja per kelis metus ar net dešimtmečius.

„Tikriausiai tai būdinga ir Marso lavai. Dramblys gali atsitraukti nuo lėtai judančio lavos tėkmės fronto. Tačiau esama ir įrodymų, kad Marse lava gali judėti labai greitai – tarsi tikra lavos srovė. Šiuo atveju gali būti, kad dramblys nesugebėjo bėgti pakankamai greitai“, - rašė A, McEwenas.

Mars Reconnaissance Orbiter zondas aplink raudonąją planetą sukasi nuo 2006 metų, iš Žemės jis buvo paleistas 2005 metais. Zondas, kurio pradinis numatytas misijos laikas jau baigėsi, į Žemė persiuntė daugiau duomenų nei bet visos kitos tarpplanetinės misijos kartu sudėjus, teigia NASA pareigūnai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)