16.15: Ruošiantis pakilimui ekstremalaus sporto žvaigždė austras Felixas Baumgartneris jau yra apsivilkęs suslėgto oro skafandrą ir įsitaisė kapsulėje, aplink kurią pluša projekto techniniai darbuotojai.

16.20: Projekto organizatoriai paskelbė, kad ties žeme vėjo nėra, tačiau maždaug 250 metrų aukštyje, kur atsiras pripūsto baliono viršus, dar nežymiai vėjuota ir laukiama, kol vėjas nurims tame aukštesniame sluoksnyje. Nuotaikos optimistinės.

16.55: Laukiant palankaus vėjo aukščiau virš žemės paviršiaus pakilimo pradžia atidėta iki 18:15.

17.24: Startas eilinį kartą pavėlintas - šįkart iki 18:45 Lietuvos laiku.

17.46: Pradėtas pildyti milžiniškas, net 850 tūkst. kubinių metrų talpos, helio balionas, kelsiantis kapsulę su F. Baumgartneriu. Vėjas 250 m aukštyje sparčiai silpsta.

18.18: Balionas beveik pripildytas, vėjas palankus. Misijos organizatoriai skelbia, jog pakilimas įvyks tuoj pat po baliono užpildymo, jei tik tai leis oro sąlygos - nebus laukiama konkretaus laiko. Preliminarus nurodomas pakilimo laikas - 18:25 Lietuvos laiku.

18.30: Balionas pakilo nuo žemės ir sėkmingai pradėjo kelti F. Baumgartnerį į 36 km aukštį. Pakilimas vyksta sėkmingai, balionas kyla didesniu nei 6 m/s greičiu. Iki numatyto aukščio jis turėtų kilti 2-3 valandas.

18.55: Įdomus sutapimas - garso greičio ribą pirmą kartą JAV pilotas Chuckas Yeageris kirto taip pat spalio 14 dieną, lygiai prieš 65 metus (1947 m.). Tuo tarpu balionas, keliantis F. Baumgartnerio kapsulę, jau pakilo į didesnį nei 10 km aukštį. Visi skrydžio duomenys puikūs, skrydis vyksta be jokių nesklandumų. Pakilimo greitis sumažėjo iki 4,8 m/s ir mažėja toliau. Bet kapsulės greitis žemės paviršiaus atžvilgiu yra labai didelis - net 140 km/h rytų kryptimi.

19.28: Kapsulė pasiekė 18 km aukštį, kilimo greitis - 3,6 m/s, greitis žemės atžvilgiu - 43 km/h. F. Baumgartneris su kontrolės centro žemėje pagalba kartoja procedūras, kurias turės atlikti prieš pat šuolį.

20.02: Misijos kontrolės centras patvirtino, kad nutiko šiokia tokia problema su skafandro veido dangčio šildymu - problema nėra itin svarbi, bet kontrolės centre ieškoma sprendimo būdų. F. Baumgartnerio kapsulė pasiekė beveik 27 kilometrų aukštį, kuomet dangus virš galvos yra visiškai juodas. Kapsulės kilimo greitis apie 5 m/s, nes buvo numesta balasto.

20.15 Helio pripildytas balionas, keliantis kapsulę su parašiutininku, jau kirto 30 km virš žemės aukštį. Temperatūra išorėje dėl praretėjusio oro ir tiesioginių saulės spindulių padidėjo iki -25,3 laipsnių pagal Celsijų. Skafandro veido dangčio šildymo problema vis dar neišspręsta.

20.30: Po dvi valandas trukusio kilimo, balionas paisekė 34 kilometrų aukštį - liko kilti dar apie du kilometrus. Sumažėjus aplinkos slėgiui balionas išsipūtė iki milžiniško burbulo. Užfiksuotas pirmasis rekordas - F. Baumgartneris yra aukščiausiai balionu pakilęs žmogus (ankstesnis rekordas - 34 688 m).

20.40: Balionas dideliu greičiu kirto aukščio, iš kurio F. Baumgartneris ketino iššokti, ribą - dabar jis yra aukščiau nei 37 km virš žemės. Skafandro šalmo šildymo problema neišspręsta, nežinia kokios gali būti šio gedimo pasekmės. Nepaisant gedimo, šuolis parašiutu įvyks.

20.50: Pasiekus beveik 39 kilometrų aukštį pradėtos paskutinės procedūros prieš šuolį - vykdoma patikrinimų seka. Baliono vertikalus greitis beveik nulinis - iš jo per vožtuvą išleidinėjamas helis. Panašu, kad išsisprendė ir šalmo šildymo problema.

Kapsulėje mažinamas slėgis, kad galima būtų atidaryti duris dėl slėgių viduje ir išorėje skirtumų visos kapsulės nesusprogdinant. Šios procedūros metu savaime užsipildo ir F. Baumgartnerio skafandras, palaikysiantis pakankamą slėgį organizmui, kad kūno skysčiai neužvirtų. Tuo tarpu oro balionas kirto 39 km aukščio ribą.

Išlyginus slėgius kapsulės viduje ir išorėje durys atsivėrė, F. Baumgartneris atsistojo ant laiptelio išorėje, atjungė visus su kapsule jį jungusius laidus ir iššoko.

Prieš pat šuolį F. Baumgartneris sakė: „Žinau, kad dabar mane stebi visas pasaulis, o aš norėčiau, kad pasaulis matytų tai, ką matau aš. Kartais reikia pakilti labai aukštai, kad suprastum, koks mažas esi.“

Pasiektas ir antrasis rekordas - viršytas laisvo kritimo greičio rekordas, tačiau kritimo trukmės rekordo F. Baumgartneriui pagerinti nepavyko. Kritimas yra valdomas, F. Baumgartneris kritimo metu sąmonės neprarado ir bendrauvo su kontrolės centru žemėje. Dėl prastai šildomo skafandro veido dangčio jis užrasojo, tačiau parašiutininkas netrukus pasiekė tankesnius atmosferos sluoksnius ir po 4 minučių 19 sekundžių išskleidė parašiutą.

23.45: Į spaudos konferenciją atvykęs F. Baumgartneris pirmiausiai paprašė atnešti vandens. Paklaustas, kodėl parašiutą išskleidė gana anksti, ekstremalaus sporto žvaigždė teigė pasielgęs pagal iš anksto numatytą saugų planą. Anot jo, anksti išskleisti parašiutą privertė techninis gedimas - prastai šildomo skafandro veido dangtis užrasojo.

Taigi, rekordai, kuriuos F. Baumgartneriui pavyko įveikti - tai aukščiausias pakilimas oro balionu, aukščiausias šuolis su parašiutu ir didžiausias greitis laisvo kritimo metu.

Preliminariai galima teigti, kad buvo viršytas garso greitis - nors didesniame aukštyje dėl aplinkos mažo tankumo jis turėtų būti mažesnis nei pažeme, F. Baumgartneris krito didesniu nei 1100 km/h greičiu.

Paklaustas, koks jausmas viršyti garso greitį, austras teigė savo kostiume nieko nejautęs. Anot jo, reiktų kažkokių atskaitos taškų, kad bent suvoktum, kokiu greičiu krenti.

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl kritimo metu pradėjo taip stipriai suktis. „Sukimasis buvo toks stiprus, jog buvo sunku suprasti, kaip jį sukontroliuoti. Man pavyko tai padaryti ir viršyti garso greitį“, - sakė sportininkas.

Tačiau F. Baumgartneris prisipažino, kad pasiekęs kosmoso pakraštį mažiausiai galvojo apie rekordus: „Kai stovi ten virš viso pasaulio, tampi toks menkas, kad nebegalvoji apie rekordų gerinimą. Galėjau galvoti tik apie tai, kaip grįžti gyvam“.

Skaičiai:

Maksimalus kritimo greitis - 373 metrai per sekundę

Aukštis: 39 035 metrai

Laisvas kritimas truko: 4 min. ir 20 sek.

Lasvo kritimo atstumas: 36 529 metrai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (588)