Beždžionių ir žmonių smegenys vystosi vienodai, todėl šis atradimas verčia manyti, jog alkoholio poveikis paauglių smegenims yra panašus. Dėl to sustiprėja viso pasaulio anti-alkoholinės politikos, kurios tikslas yra padidinti amžių, nuo kurio galima vartoti alkoholį, pozicijos.

Scripps tyrimų instituto (JAV) mokslininkė Chitra Mandyam su kolegomis keturioms makakoms 11 mėnesių po valandą per parą davė gerti citrusinių vaisių skonio alkoholinio gėrimo. Praėjus dar dviems mėnesiams gyvūnų smegenys buvo lyginamas su smegenimis tų beždžionių, kurios alkoholio nevartojo.

Girtavusių beždžionių smegenų hipokampo srityje kamieninių ląstelių buvo 50-90 proc. mažiau lyginant su kontroline grupe. „Nustatėme didelį gyvybiškai svarbių ląstelių kiekio sumažėjimą. Visuomenei svarbu žinoti, kad toks girtavimas gali naikinti kamienines ląsteles“, - sakė C. Mandyam. Pasak mokslininkės, toks ląstelių netekimas gali neigiamai paveikti atmintį ir erdvinį suvokimą.

C. Mandyam mano, jog tokia degeneracija gali būti ilgalaikė ir galbūt paaiškina, dėl ko girtaujantys paaugliai suaugę dažniau tampa alkoholikais.

Taip pat neseniai buvo nustatyta, kad 41 procentui vaikų, pradėjusių reguliariai vartoti alkoholį sulaukus 12 metų, išsivysto alkoholizmas.

Palyginimui, jei alkoholis pradedamas vartoti tik nuo 18 metų, alkoholizmas išsivysto tik 11 proc. žmonių.

„Šie rezultatai yra palankūs JAV įstatymų leidėjams, siekiantiems padidinti alkoholio pardavimo amžiau reikalavimą. Be to, svarbu pripažinti, kad girtavimas gali neigiamai paveikti smegenis nepriklausomai nuo amžiaus“, - sakė JAV Nacionalinio piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo instituto atstovė Ellen Witt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją