Tyrimo metu nustatyta, jog mažesnį intelekto koeficientą (IQ) turintys vaikai suaugę būna labiau linkę vadovautis prietarais ir turėti išankstinį nusistatymą konkrečiais klausimais. Kaip teigia tyrimui vadovavęs Brocko universiteto Ontarijo valstijoje psichologijos mokslų daktaras Gordonas Hodsonas, eksperimento rezultatai atsiskleidė egzistuojant užburtą ratą.

Menko intelekto suaugusieji labiau jaučia prielankumą socialiai konservatyvioms ideologijoms, skelbia tyrimo išvados. Minėtosios ideologijos propaguoja visuomenės hierarchiją ir pasipriešinimą pokyčiams – o tai savo ruožtu skatina išankstinės neigiamos nuomonės susidarymą, teigia mokslininkas.

„Išankstinis neigiamas nusistatymas labai sudėtingas ir daugiaaspektis darinys, todėl labai svarbu atskleisti ir suvokti visus veiksnius, skatinančius šališkos nuomonės formavimosi procesus“, - teigia tyrimui vadovavęs ekspertas.

Tyrimo išvadose dėmesys atkreipiamas į tris svarbius aspektus.

„Jie pasirinko daugiausiai nuomonių audrų sukeliančių klausimų trejetą. Kai pasirenkamas intelektas, politinė ideologija ir rasizmas bei nagrinėjamos šių trijų aspektų ryšis, išvados neabejotinai ką nors nuliūdins“, - teigia tyrime nedalyvavęs kognityvinės ir socialinės psichologijos ekspertas iš Virdžinijos universiteto Brianas Nosekas.

„Apklausų metu surinkti duomenys ir politikos mokslų tyrimų rezultatai aiškiai atskleidė, jog išankstinę neigiamą nuomonę susidaryti labiau linkę dešiniųjų pažiūroms prijaučiantys žmonės“, - „Live Science“ sakė B. Nosekas.

„Šiuo atveju unikalus pasiekimas – bandymas apie tai sužinoti daugiau. Kalbame ne apie tai, jog toks ryšys egzistuoja, svarbu išsiaiškinti, kodėl jis egzistuoja“, - tyrimo išvadas komentuoja B. Nosekas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)