Praėjus daugiau kaip pusei amžiaus po Jungtinių Valstijų ir tuometinės Sovietų Sąjungos lenktynių kosmose, Kinija, besivaržydama su Indija, savo kosminėms programoms skiria milijardines lėšas, rašo telegraph.co.uk.

Jei viskas vyks taip, kaip numatyta, iki 2025 metų Kinija pasiųs žmogų į Mėnulį, teigia programos „Chang`e“ vadovas Ye Peijinas. Taip pat planuojama pasiųsti zondus į Marsą ir Venerą.

Ketinimas statyti 60 tonų, trijų modulių kosminę stotį yra trečiasis ir paskutinis „Project 921“, 1992 metais pradėto projekto etapas. Jį įgyvendindama Kinija tapo trečiąja pasaulyje šalimi, nuskraidinusia žmogų į kosmosą. 2008 metais Kinija atliko pirmąjį išėjimą į atvirą kosmosą, o šį įvykį tiesiogiai per nacionalinę televiziją stebėjo daugybė žiūrovų.

Kosminė stotis, kurios pavadinimas bus išrinktas viešo konkurso metu, susidės iš pagrindinio modulio ir dviejų laboratorijų sekcijų, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Savo ilgiu ji prilygs vienam penktadaliui Tarptautinės kosminės stoties, kol kas vienintelės kosminės stoties orbitoje, ir bus septyniskart lengvesnė, rodo paskelbti techniniai duomenys.

„60 tonų kosminė stotis yra gana maža, palyginus su tarptautine kosmine stotimi (419 tonų) ir 1996–2001 metais veikusia Rusijos kosmine stotimi „Mir“ (137 tonos)“, – teigė tyrėjas ir mėnesinio žurnalo „Space International“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Pangas Zhihao.

„Bet tai tik trečioji pasaulyje daugiamodulinė kosminė stotis, paprastai reikalaujanti daug daugiau sudėtingų technologijų nei vieno modulio kosminė laboratorija“, – pridūrė jis.