Kultūrinių renginių, meno kūrinių stebėjimas vyrams naudingesnis, nei kūryba, o moterims atvirkščiai – naudingiau dalyvauti meninėje veikloje.
Tyrėjai siūlo gydytojams skatinti kultūrinę veiklą, kaip priemonę mažinti stresui.

Tyrimo rezultatai pateikti žurnale „Journal of Epidemiology and Community Health“.

Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto specialistai išanalizavo trejus metus trukusios apklausos, kurioje iš viso dalyvavo 50 797 žmonių, rezultatus. Dalyvių klausta, kokioje kūrybinėje, meninėje veikloje teko dalyvauti, teirautasi, kokia jų sveikata, ar jaučiasi laimingi.

Tyrėjai aiškinosi, ar dažnai apklausiamieji vaikšto į muziejus, meno parodas, koncertus, filmus, teatrą, bažnyčią, sporto renginius, taip pat ar priklauso kokiam klubui, ar dainuoja, ar groja, ar šoka ir ar sportuoja.
Apklausos dalyvių klausė, ar jie jaučiasi sveiki ir ar iš esmės patenkinti savo gyvenimu.

Sprendžiant iš tyrimo rezultatų, moterims buvo naudingas lankymasis sporto renginiuose, o vyrų sveikatą teigiamai veikė kultūrinių renginių lankymas, jų stebėjimas.

Užsiimančios kokia nors menine, kūrybine veikla moterys buvo sveikesnės, nei nesidominčios tokio pobūdžio veikla tos pačios lyties atstovės, taip pat labiau patenkintos gyvenimu, mažiau patiriančios nerimo, depresyvių nuotaikų.

Be to, moterys paprastai geriau jausdavosi, jeigu pačios asmeniškai užsiimdavo kokia nors papildoma veikla. Jos jautė pagerėjusią gyvenimo kokybę ir buvo mažiau paveiktos nerimo ar depresijos lyginant su tomis damomis, kurios nieko aktyvaus neveikė savo laisvalaikiu.

Savo ruožtu vyrai buvo labiau laimingi paprasčiausiai stebėdami, o ne dalyvaudami kūrybiniuose procesuose. Kuo dažniau vyrai laisvalaikiu pasyviai lankydavo parodas arba eidavo į spektaklius, tuo geriau tai paveikdavo jų bendrą savijautą.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad į operą, į meno galerijas ar pan. dažniau vaikšto turtingesni žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją