"Turbūt ne paslaptis, kad Lietuva turi pakankamai įdomių mokslinių pasiekimų, bet mažai turi inžinerinių produktų ar jau rinkai paruoštų produktų. Tuo tarpu JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) pasižymi tuo, kad jie yra sukūrę labai gerą technologijų tobulinimo sistemą, kuri leidžia mokslo pasiekimus paversti į realius daiktus, kurie toliau gali ir į kosmosą nuskristi arba gali būti gaminami ir naudojami kaip aukštųjų technologijų produktai", - Lietuvos radijui sakė V. Tomkus.

Pasak jo, NASA Ames mokslinių tyrimų centro, dirbančio bepiločių skraidančių aparatų ir mažųjų palydovų srityje, delegacija Lietuvoje lankosi Lietuvos kosmoso asociacijos kvietimu.

"Tai yra mūsų antras susitikimas. Pirmą kartą mes lankėmės šių metų balandžio mėnesį San Franciske ir dar keliose NASA centruose, NASA centrinėje būstinėje Vašingtone. Pirmojo susitikimo metu buvo sutarta, kad mes ieškosime konkrečių technologinių bendradarbiavimo krypčių, kurios būtų įdomios abiem šalims", - teigė V. Tomkus.

Trečiadienį po susitikimo su NASA Ames mokslinių tyrimų centro direktoriumi Simonu P. Wordenu Lietuvos premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad NASA siūlomos galimybės labai įdomios Lietuvos mokslininkams ir atitinka Lietuvos strateginę kryptį investuoti į aukštąsias technologijas.