Mokslininkų teigimu, du šimtmečius Kanadoje buvęs magnetinis ašigalis dabar kasmet pasislenka Rusijos link apie 64-is kilometrus. Pastarąjį dešimtmetį jis ėmė judėti dar greičiau, tad spėjama, kad kompasai gali apsiversti ir pradėti rodyti ne šiaurę, o pietus. Toks reiškinys nutinka nuo 3 iki 7 kartų per milijoną metų.

Fenomenas jau kelia sunkumų aviacijoje. Floridos Tarptautiniame Tampa oro uoste jau apie mėnesį vargstama, pervadinant tris pakilimo takus, kurie, kaip ir daugumoje JAV oro uostų, identifikuojami pagal laipsnius, nustatomus kompasu. „Reikėjo viską pakeisti, didelis darbas buvo“, – teigė oro uosto atstovas.

Magnetinis ašigalis juda nuo Elsmyro salos, todėl kompasai pasisuka po laipsnį kas penkerius metus, o JAV federalinė aviacijos administracija kas penkerius metus turi pervadinti pakilimo takus.

Geologų nuomone, magnetinis laukas juda dėl pokyčių planetos centre, kuriame yra skystos geležies.

Anksčiau magnetinis ašigalis beveik nejudėjo, tačiau nuo 1904 m. jis pradėjo slinkti į šiaurės rytus kasmet apie 14,5 kilometrų, o nuo 1989 m. dėl magnetizmo giliai žemėje – dar daugiau. Manoma, kad dabar magnetinis ašigalis kasmet pasislenka Sibiro link po 60 kilometrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)