Anot mokslininkų, toks sumanymas realybe galėtų tapti jau po 20 metų, praneša britų „Daily Mail“.

„Startram“, sukurtas vieno „magnetinės levitacijos“ traukinių, naudojamų tokiose šalyse, kaip Kinija, išradėjų, būtų geležinkelis, kurio veikimo principas remtųsi superlaidžiais kabeliais, kuriuos ore laikytų magnetinės jėgos.

Traukiniai į orbitą 130 kilometrų ilgio sandariu tuneliu pakiltų per keletą sekundžių. Anot šio 60 mlrd. dolerių vertės projekto sumanytojų, tokia technologija sukeltų revoliuciją pramonėje, leistų savo reikmėms pasitelkti kosmose esančią pigią saulės energiją, o iš kasyklų asteroiduose leistų susikrauti neįsivaizduojamą turtą.

„Startam“ remiasi egzistuojančia magnetinės levitacijos technologija ir fizikos pagrindais. Motyvuota šalis galėtų pasistatyti tokią geležinkelio sistemą, galinčią į orbitą iškelti 300 tūkst. tonų krovinių, o vienas kilogramas kainuotų pigiau nei 40 dolerių“, – teigia traukinio kūrėjai.

Naudojant galingus elektromagnetus, sistema į orbitą paleistų hermetiškas kapsules su kroviniu, kurios keliautų 8 kilometrų per sekundę greičiu.

„Mūsų Saulės sistemos ištekliai yra didžiuliai. Saulės energija, kiekvieną dieną pasiekianti mūsų mažą planetą, yra 10 tūkst. kartų mažesnė už mūsų energijos poreikius. Asteroiduose ir kometose esančios naudingosios iškasenos ateinančiais tūkstantmečiais skatintų ekonomikos augimą“, – tvirtina mokslininkai.

Traukinio kūrėjai teigia, kad tai būtų „kitas didžiulis žingsnis“ žmonių civilizacijai. Be to, tai būtų „apsauginis tinklas“, jei gyvybei Žemėje pavojų keltų katastrofos ar karai.

„Sukonstruoti tik krovininę traukinio versiją kainuotų 20 mlrd. dolerių, darbai truktų 10 metų. Traukinys, kuris galėtų gabenti ir žmones, kainuotų 60 mlrd. dolerių. Jis būtų užbaigtas per 20 metų“, – sako traukinio dizaineriai, tarp kurių, magnetinės levitacijos traukinių išradėjas Jamesas Powellas.

Su šia technologija susipažino NASA mokslininkai ir teigė, kad ji yra įmanoma.

Tačiau fizikai įspėja, kad „Startram“ turėtų būti tarptautinė programa, nes priešingu atveju tai gali paskatinti brangias ir pavojingas ginklavimosi varžybas tarp šalių.