Žmogaus smegenų pajėgumas pasiekė viršūnę ir fiziškai neįmanoma tapti dar protingesniais, teigia jie.

Net jei ir norėtume padidinti protinius gabumus, mums prireiktų didelių papildomos energijos ir deguonies kiekių, o tam žmogaus organizmas paprasčiausiai nepritaikytas.

Kembridžo universiteto mokslininkai išanalizavo smegenų sandarą ir bandė apskaičiuoti, kiek energijos sunaudoja smegenų ląstelės.

Neurobiologijos profesorius Simonas Laughlin sakė: „Parodėme, kad smegenims tinkamai funkcionuoti reikalinga energija. Būtent šis faktas riboja mūsų smegenų evoliuciją. Pavyzdžiui, tokiai veiklai kaip dedukcija reikalingas didžiulis energijos kiekis, nes smegenys ieško naujų sąsajų ir apdoroja milžiniškus informacijos kiekius iš įvairių šaltinių. Didžiulis energijos poreikis reiškia, jog mūsų galimybės apdoroti informaciją yra ribotos.“

Kiti mokslininkai teigia, jog mūsų smegenyse esantis nervinių skaidulų tinklas, jungiantis įvairias smegenų dalis, tiesiog nebegali patobulėti.

Jie nustatė, kad protingiausi žmonės turi geriausiai veikiantį nervinių skaidulų tinklą, greitai perduodanti impulsus skirtingoms smegenų dalims.

Tačiau mokslininkai teigia, jog tam, kad nervinių skaidulų tinklas taptų dar našesnis, reikėtų milžiniško energijos kiekio. Jų manymu, žmogaus organizmas paprasčiausiai nepajėgus to padaryti, taigi negalime tapti protingesni.

Kembridžo universiteto psichiatrijos profesorius Edas Bullmore'as, besispecializuojantis smegenų vaizdo gavimo srityje, išmatavo signalų tarp skirtingų smegenų dalių perdavimo našumą.

Pasirodo, žmonių, turinčių didesnį intelekto koeficientą, smegenyse impulsai keliaudavo daug greičiau, nei mažiau protingų.

E. Bullmore’as taip apibūdino rezultatus: „Smegenų neuronų tinklo našumas tiesiogiai susijęs su intelekto koeficiento dydžiu. Tačiau ne viskas taip paprasta: tapdami protingesni, pageriname impulsų perdavimą, bet taip pat smegenys pradeda naudoti daugiau energijos ir gretai atsiduriame ties galimybių riba.“

Olandijos Utrechto medicinos centro psichiatrijos lektorius Martinjas van den Heuvel, kuris taip pat tiria smegenų skaidulų tinklo sandaros įtaką intelekto koeficientui, sakė: „Padidinus smegenų pajėgumą, taip pat labai išaugtų ir energijos sunaudojimas. Rizikinga prognozuoti ateitį, tačiau jau dabar aišku, jog mūsų protiniai gabumai įspausti į labai siaurus rėmus.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją