Šios liekanos rastos po paviršiniais meteorito sluoksniais, todėl manoma, jog jos buvo ant meteorito iki to, kai jis nukrito į žemę, atmetant prielaidas, jog meteoritas galėjo užsiteršti Žemės bakterijomis.

„Tai labai svarus įrodymas, kad gyvybė Marse egzistuoja ar egzistavo“, – pasakė Davidas Mackay, vyresnysis „Nasa Johnson Space Centre“ mokslininkas, kuris buvo vienas iš mokslininkų, tyrusių meteoritą, kai jis buvo atrastas 1984 m.

1996 m. paskelbtose meteorito tyrimo išvadose D. Mackay ir jo kolegos teigė, kad mikroskopinės suakmenėjusis liekanos yra gyvybės Marse įrodymas, tačiau skeptikai atmetė šias prielaidas pareiškę, jog tokios formos struktūros negali būti biologinės kilmės.

Tačiau nauji, galingais elektronų mikroskopais atlikti tyrimai parodė, jog meteoritas „Allan Hills 84001“ į Žemę atgabeno gyvybę iš Marso.

Mikroskopai buvo nukreipti į paviršiniuose meteorito sluoksniuose išsidėsčiusius mažyčius magnetito kristalus, savo forma primenančius bakterijas. Kai kurių mokslininkų teigimu, šie kristalai galėjo atsirasti, kai buvo suskaidyta anglies rūgšties druska meteoritui nukritus į Žemę, tačiau naujausi tyrimai parodė, jog vargu ar tokios reakcijos metu galėjo susidaryti meteorite aptiktos struktūros. Nuodugniai jas ištyrus paaiškėjo, jog 25 proc. kristalinių struktūrų cheminė sudėtis parodo, jog jos yra bakterinės kilmės.

„Mes reabilitavomės. Įrodėme, jog skeptikų aiškinimai buvo absoliučiai neteisingi, todėl mes vėl grįžome prie savo pradinių teiginių, jog šios struktūros yra bakterijos iš Marso“, – sako D. Mackay.

Tyrimo recenzentas Dennisas Bazylinskis, kuris yra Nevados universiteto astrobiologas, pasakė: „Iki šiol aš nepalaikiau nė vienos nuomonės, tačiau šis tyrimas iš tiesų paneigė aiškinimą apie nebiologinę struktūrų kilmę.“ Vis dėlto, pridūrė jis, šis tyrimas neįrodo 100 proc., jog gyvybė Marse egzistuoja. „Vienas meteoritas negali atsakyti į tokį sudėtingą klausimą“, – pasakė jis. 

Mokslininkų teigimu, meteoritą nuo Marso paviršiaus nuskėlė asteroidas, jis ilgai skraidė kosmose, o Žemę pasiekė po 16 mln. metų. Jis nukrito Allan Hills vietovėje Antarktidoje. Tai, kad meteoritas atskrido iš Marso, mokslininkai nustatė ištyrę jo cheminę sudėtį, kuri atitiko apytikres įvairių dujų proporcijas, kurias aštuntajame dešimtmetyje Marso atmosferoje užfiksavo erdvėlaivis „Viking“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją