Biglių veislės šunelis, vardu Tegonas, buvo sukurtas tomis pačiomis technologijomis, kurios buvo taikomos kuriant pirmą pasaulyje klonuotą šunį – afganų kurtą Snuppy. Tuomet suaugusio kurto ląstelės branduolys buvo perkeltas į kito šuns kiaušialąstę, o ši kiaušialąstė buvo įsodinta į trečio gyvūno gimdą.

Tyrimo autoriai – Seulo nacionalinio universiteto (tos pačios įstaigos, kurioje gimė ir Snuppy) – pažymi, kad genas, atsakingas už doksiciklinu aktyvuojamo fluorescuojančio baltymo gamybą, gali būti pakeistas kitu genu, kuris būtų aktyvuojamas, tarkim, susirgus vienokia ar kitokia liga. Šunys gali sirgti bent 268 ligomis su identiškais simptomais, todėl genetiškai modifikuoti gyvūnai gali būti naudojami tų ligų gydymo metodų paieškai.

Pirmasis klonuotas šuo Snuppy buvo sukurtas 2005 metais vadovaujant biologui Hwang Woo-sukui, kuris vėliau buvo apkaltintas falsifikavus duomenis. 2009 metų spalį teismas pripažino, kad šio mokslininko darbuose yra daug pažeidimų ir nuteisė lygtinai su nuosprendžio įsigaliojimo atidėjimu. Tačiau faktas, kad Snuppy yra iš tiesų klonas, buvo patvirtintas nepriklausomų mokslininkų ir juo neabejojama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją