10 sekundžių įrašą, kurio metu moteris dainuoja „Au Clair de la Lune“, paimtą iš taip vadinamos fonautogramos, atrado garso istorikas Davidas Giovannonis. Įrašas datuojamas 17 metų ankščiau nei Tomo Edisono „Mary had a little lamb“, kuris anksčiau buvo laikomas seniausiu balso įrašu.

Melodija buvo užfiksuota naudojant fonautografą - prietaisą, sukurtą paryžiečio išradėjo Edouardo-Leono Scotto de Martinville, sukūrusio vizualinius garso bangų įrašus.

Naudojant adatą, judančią pagal garsą, fonautografas išraižydavo garso bangas popieriuje, padengtame aliejinės lempos suodžiais.

D. Giovannonis ir jo tyrinėjimų partneris, Patrickas Feasteris, praėjusiais metais pradėjo ieškoti fonautogramų ir gruodžio mėnesį Prancūzijos patentų biure rado dvi (1857 ir 1859 metų). Naudodamas aukštos rezoliucijos optinio nuskaitymo įrangą, D. Giovannonis surinko fonautogramų vaizdus, kuriuos parsivežė į Jungtines Valstijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją