Dauguma teologijos istorikų įsitikinę, kad Jėzus iš tiesų vaikščiojo Žeme. Tiesa, savo išvadas jie grindžia rašytiniu įrodymu – Biblija – o ne iš įvairiausių relikvijų, kurių, kaip fizinių Jėzaus egzistavimo įrodymų, pilna įvairiausiose Europos bažnyčiose. Bet ką šie įrodymai sako juos įvertinus moksliškai?

Šventos vinys

Vinys
Kartkartėmis tai šen, tai ten išlenda koks žmogelis, tvirtinantis, kad atrado vinį, kuri galėjo būti naudojama tik Kristui prie kryžiaus kalti. Ir tai jau nelabai stebina. 1911 metais britas liturgijos mokslininkas Herbertas Thurstonas suskaičiavo vinis, kurie, kaip manoma, buvo naudojami Kristui nukryžiuoti. Nors manoma, kad apie 30 mūsų eros metus Jėzui nukryžiuoti panaudotos 3-4 vinys, 1911 metais įvairiuose Europos relikvijoriuose gulėjo 30 šventų vinių, rašo lifeslittlemysteries.com.

Beje, „Švento kryžiaus“, ant kurio, esą, buvo nukryžiuotas Jėzus, skiedrų Europos bažnyčiose esama tiek, kad jomis galima užpildyti visą laivą.

Biblinė antklodė

Turino drobulė (kairėje) ir jos kopija
Tikima, kad galbūt žinomiausia religinė relikvija pasaulyje – Turino drobulė – yra audeklas, į kurį susuktas buvo palaidotas Jėzus Kristus. 4,4 x 1,1 m išmatavimų lininis audeklas, kuriame išlikęs žmogaus kūno įspaudas į Turino katedrą Italijoje sutraukia milijonus piligrimų. Tačiau, kalbant moksliškai, Turino drobulė yra klastotė.

Anglies radioaktyviųjų izotopų datavimas parodė, kad ji yra nuausta ne Kristaus laikais, o kažkada XIV amžiuje. Įdomu tai, kad būtent tada pasirodė ir pirmieji istoriniai įrašai apie ją. 1390 m. Prancūzijos vyskupas Pierre'as d'Arcis tvirtino, kad Jėzaus atvaizdas ant audeklo yra „sumaniai nupieštas“- tai faktas, kurį esą „patvirtino piešinio autorius“.

Kruvini tvarsčiai

Panaši yra Ovjedo relikvija – kruvinas audeklas, kuriuo, kaip teigiama, po mirties buvo apvyniota Kristaus galva. Nuo 718 m.e. metų ji saugoma pagarbioje vietoje Ovjedo (Ispanija) katedroje. Ant relikvijos esantis kraujas yra IV grupės – dažnos Vidurio Rytuose, bet retesnės Europoje, todėl daugelis mano, kad tai yra Jėzaus kraujas. Tačiau knygoje „Relics of the Christ“ autorius Joe Nickellas rašo, kad ši relikvija anglies radioaktyviųjų izotopų tyrimo būdu ne kartą buvo datuota apie 695 m.e. metus – netrukus ji ir atsirado Ovjede.

Švinas melagis

Praėjusiais metais oloje Jordanijoje aptiktos 70 knygų buvo pavadintos ankstyviausiais krikščioniškais dokumentais. Mokslininkai, teigę, kad knygos atsirado praėjus keliems dešimtmečiams po Jėzaus mirties jas pavadino „švininiais kodeksais“ (jos parašytos švine iškaltais kodiniais simboliais) ir tvirtino, jog tai yra svarbiausias archeologinis atradimas žmonijos istorijoje.

Tačiau tie kodeksai yra klastotės – anachronistinių dialektų ir skolintinių vaizdinių makalynė, švine iškalta per pastaruosius 50 metų. „Vaizdinys, kuriame, esą, matomas Kristus, iš tikrųjų yra Saulės dievas Helijus, kuris buvo pavaizduotas monetoje, atkeliavusioje iš Rodo salos. Yea ir keletas nesąmoningų įrašų hebrajų ir graikų simboliais“, - tvirtina Oksfordo archeologas Peteris Thonemannas.

Šventieji ritiniai

Negyvosios jūros rankraščiai parodoje Niujorke
Vienas iš svarbiausių archeologinių radinių, kuris iš tiesų radosi Jėzaus gyvavimo laikais ir gali įrodyti Jėzaus egzistavimą (arba neįrodyti nieko – mokslininkų nuomonės šiuo klausimu skiriasi) yra Negyvosios jūros ritiniai – didelis pergamentų ir papiruso dokumentų rinkinys, surastas oloje Izraelyje 1940 metais. Šie raštai buvo surašyti tarp 150 m. p.m.e ir 70 m.e. Metų. Vienoje vietoje šiuose ritiniuose užsimenama apie „dorumo mokytoją“. Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad taip užsimenama apie Jėzų. Kiti teigia, kad tai gali būti ir bet kas kitas.

Kristaus karūna

Evangelijose rašoma, kad prieš nukryžiavimą Romos kareiviai Jėzui ant galvos uždėjo erškėčių vainiką, taip pasijuokdami iš visų žydų karaliaus. Daugelis krikščionių tiki, kad šis spygliuotas kankinimų instrumentas egzistuoja iki šių dienų, tačiau jo dalelės išsibarsčiusios po visą Europą. Viena beveik pilna karūna yra Notre Dame katedroje Paryžiuje. Notre Dame Erškėčių vainiko rašytinė istorija yra bent 16 šimtmečių senumo – tai yra įspūdinga, tačiau 30 m. e. metų nesiekia. Be to, Notre Dame vainikas yra iš žabų ir visai nespygliuotas.

Geroji knyga

Biblija
Geriausias argumentas tikro Jėzaus egzistavimo patvirtinimui, be jokios abejonės, yra pati Biblija. Mokslininkai mano, kad Motiejaus, Morkaus, Luko ir Jono evangelijos buvo parašytos keturių Jėzaus mokinių per kelis dešimtmečius po nukryžiavimo. Bet esama ir kitų evangelijų, kurios niekada nebuvo kanonizuotos, tačiau parašytos kitų panašiu laiku, kaip ir Jėzus, gyvenusių žmonių. Skirtingose evangelijose skiriasi įvairios gyvenimo ir mirties aprašymo detalės, tačiau esama ir daug persidengimų, o per šimtmečius įdėmios ir rūpestingos analizės Biblijos tyrinėtojai susidarė bendrą Jėzaus, kaip žmogaus, vaizdą.

„Šį tą žinome apie istorinį Jėzų. Mažiau nei mano kai kurie krikščionys, bet daugiau nei galvoja skeptikai. Nors neseniai išleistos kelios knygos, kuriose tvirtinama, kad Jėzus niekuomet neegzistavo, įrodymai, jog toks žmogus iš tiesų buvo, yra pakankamai įtikinami didžiumai mokslininkų – ir krikščionių, ir nekrikščionių“, sako garsus Biblijos tyrinėtojas, rašytojas, buvęs Oregono valstijos universiteto (JAV) religijos ir kultūros profesorius Marcusas Borgas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)