Keistas prietaisas buvo aptiktas sekmadienį. Vietiniai Otradnesnko kaimelio gyventojai sugebėjo šį didžiulį ir sunkų radinį parsitempti iš netoli kaimo esančio miško, kur pastarasis ir nukrito. Vietos tyrėjai nukritusį kupolą įdėmiai apžiūrėjo ir tik tuomet pranešė Maskvos pareigūnams.

Oficialiame pranešime fragmentą saugoti ėmėsi jį aptikęs Sergejus Bobrovas. Deja, 200 kilogramų sveriantį metalinį fragmentą paslapčia išsigabeno ir akylai saugo policija, siųsta neįvardytų asmenų.

Pranešta, kad prietaiso kilmė kol kas nepatvirtinta, tačiau aišku, kad objektas nėra raketinis darinys ar kaip nors kitaip susijęs su kosmine technika.

„Rastas objektas nesusijęs su kosminėmis technologijomis. Galutinės išvados bus priimtos po išsamaus ekspertų tyrimo“, – komentavo „Roskosmos“, Rusijos kosminė agentūra.

Ekspertai taip pat ištyrė, ar rastas objektas kelia pavojų sveikatai. Išmatavus radiacijos lygį objekto viduje ir prie jo, radiacijos neaptikta.

Civilinės gynybos ir nepaprastųjų situacijų departamento vadovas Valerijus Vasiljevas patvirtino, kad dalis objekto pagaminta iš itin stipraus titano

Spekuliacijos, kad fragmentas nukrito atsiskyręs nuo nekokybiškai pagamintos Kazachstano raketos ar satelito, taip pat paneigtos.

„Jūs patys galite pasižiūrėti – atviras ir tuščias. Čia jokio pavojaus. Mūsų buvo paprašyta jį pasaugoti, tad atsigabenome ir laukiame, kol prireikus jie atvyks šio pasiimti“, – sakė policijos atstovas spaudai Sergejus Suleinas.