Socialinio tyrimo dalyvių prašyta įvertinti penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir„umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas, ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, kuria remiantis atskleista receptorių būklė, rašoma pranešime spaudai.

Didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15, daugiausia tyrimo dalyviai surinko 11-14 balų, tai labai geras įvertinimas, apie 5 proc. surinko 10 ar mažiau balų. Jiems tyrėjai patarė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad skonio jutimai būtų jautresni.

„Vos 4 proc. skonio receptorių veiklą pasitikrinusių žmonių surinko maksimalų rezultatą. Visi jie – jauni žmonės. Ir nors kauniečių skonio suvokimas gali būti vertinamas kaip geras, tačiau visiškai tinkamą jų funkcionavimą stabdo silpniau juntamas sūrumas ir ypač saldumas“, – apie tyrimo rezultatus pasakoja LSMU Fiziologijos studentė Birutė Vėbraitė.

Anot jos, dažniausiai pasitaikantį receptorių sutrikimą, kuris sietinas su sūrumo bei saldumo jutimais, sąlygoja tai, jog kasdieniame maisto racione pasitaiko nemažai šių skonių, todėl receptoriai yra prie jų „pripratę“ ir į saldžias bei sūrias medžiagas reaguoja silpniau. Tuo tarpu rūgštaus ir kartaus skonio sutrikimai buvo nustatyti tik pavieniais atvejais. Šių medžiagų gauname rečiau, todėl skonį jaučiame ne taip maloniai, ir receptoriai į juos reaguoja intensyviau.

Kaune įvykęs skonio receptorių tyrimas – pirmasis iš trijų, kuriuos inicijuoja bendrovė „Suslavičius-Felix“. Jame skonio jutimus pasitikrino 137 18-74 metų gyventojai. Galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę turės ir kitų didmiesčių gyventojai – balandžio 21 d. tyrimai bus vykdomi Klaipėdos „Akropolyje“ , o balandžio 28 d. Vilniaus prekybos centre „Panorama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)