Išplitęs domėjimasis ir tikėjimasis planeta Nibiru, kuri, konspiracijos teorijų šalininkų teigimu, sukasi kažkur šalia Saulės sistemos, tačiau 2012 (kai kurių „specialistų“ teigimu, 2011) metais rėšis į žemę ir sunaikins žmoniją. Tai įrodo, kad stulbinantis kiekis žmonių žiūri „Youtube“ vaizdelius ir lankosi neautoritetinguose tinklalapiuose be jokio vertinimų skeptiškumo, tvirtina NASA Ames tyrimų centro planetų astronomas ir NASA Astrobiologijos instituto vyresnysis mokslininkas Davidas Morrisonas.

D. Morrisonas paskaičiavo, kad yra apie du milijonus tinklalapių, aprašančių įvyksiantį Nibiru ir Žemės susidūrimą. Vidutiniškai per dieną elektroniniu paštu jam atsiunčiami penki paklausimai apie Nibiru.

„Bent kartą per savaitę gaunu po laišką iš jaunų žmonių – kartais netgi vienuolikmečių – kurie tvirtina, kad ji jaučiasi prastai ir/arba svarsto savižudybę dėl artėjančios pasaulio pabaigos“, sakė mokslininkas. Kokia gi masinės panikos dėl planetos Nibiru, kuri, pasak astronomų, neegzistuoja, kilmė?

Įtariama kilmė

Idėja, kad pasaulio pabaigą sukels planetų susidūrimas, pirmoji 1995 metais pasiūlė Nancy Lieder, save vadinanti „palaikančia kontaktą“. N. Lieder tvirtina, kad sugeba gauti informaciją per implantą, kurį jai įsodino ateiviai iš Zeta Reticuli žvaigždžių sistemos. Savo tinklalapyje „ZetaTalk“ ji pareiškė, kad buvo pasirinkta įspėti žmoniją apie būsimą planetų susidūrimą, kuris 2003 metų gegužę sunaikins žmoniją. Kai toks susidūrimas neįvyko, N. Lieder gerbėjai pasirinko 2012 metus kaip naują susidūrimo su Nibiru datą, gražiai derančią su kitomis pasaulio pabaigos pranašystėmis, kurių pagrindas yra Majų kalendoriaus pabaiga, rašo yahoo.com.

N. Lieder pasaulio pabaigą sukeliančią planetą iš pradžių vadino „Planeta X“ ir vėliau savo pasakojimus sujungė su rašytojo Zecharia Sitchino knygos „Dvyliktoji planeta“ istorija. Pasak Z. Stichino (1920-2010), senovės Šumerai rašė apie gigantišką planetą, vadinamą Nibiru - „dvyliktąją planetą“ Saulės sistemoje, jeigu į skaičiavimus kaip planetos įtraukiamos viso kitos planetos (įskaitant Plutoną, Mėnulį ir Saulę) kurios orbita yra ištęsta ir kuri pro Žemę praskrenda kas 3600 metų. Šumerų tvirtinimu, žmonės iš tiesų išsivystė Nibiru planetoje, tačiau paskutinį kartą skrendant pro Žemę, kolonizavo mūsų planetą.

Istorikai ir kalbų mokslininkai tvirtina, kad Z. Stichinas stipriai suklydo versdamas senovinius tekstus. Šumerai iš tiesų tikėjo kosmologija ir planetų galia; tačiau jie manė, kad buvo ne 12, o 5 planetos ir netikėjo, kad žmonės į Žemę peršoko iš vietos, vadinamos Nibiru. Be to, astronomai nurodė, kad tokia planetos orbita, kokią Z. Stichinas nubraižė planetai Nibiru, yra neįmanoma: joks dangaus kūnas negali išsilaikyti stabilioje orbitoje visą laiką būdamas toliau už Plutoną ir kartą per 3600 metų apskriedamas per Saulės sistemą. Toks kūnas arba būtų išmestas už Saulės sistemos ribų, arba būtų pritrauktas arčiau.

Nepaisant nurodytų klaidų Z. Stichino knyga buvo išversta į 25 kalbas, visame pasaulyje parduota milijonai knygos kopijų. N. Lieder planetų susidūrimo teorija Žemę sunaikinsiančią planetą pavadino Nibiru. Daugelis žmonių, tikinčių, kad Pasaulio pabaiga įvyks pasibaigus Majų kalendoriui 2012 metais, nusprendė, kad N. Lieder Nibiru susidūrimo pranašystė bus būtent tas įvykis, kuris sukels pasaulio pabaigą.

Trūkstama planeta

Ko labiausia trūksta pasaulio pabaigos pranašystei – tai pačios planetos Nibiru. Saulės sistemos kaimynystėje nepastebėta jokia gigantiška klajojanti planeta, kuri galėtų atlikti Nibiru vaidmenį, todėl kai kurie konspiracijos teorijų šalininkai nusprendė, kad Nibiru planeta iš tiesų yra nedidelė Elenino kometa (praskriesianti šalia Žemės 2011 metų spalį). Tačiau mokslininkai tvirtina, kad Elenino kometa praskries nuo Žemės ne mažiau nei 100 kartų didesniu nuotoliu nei yra Mėnulis.

„Faktas toks, kad tie žmogeliai nuolat keičia savo versiją. Kai kuriems Nibiru jau yra nebe Šumerų dievybė ar planeta, kuri turėtų sugrįžti į Žemę 2012 metų pabaigoje. Kai kuriems žodis Nibiru jau tapo pavadinimu praktiškai bet kokiai kosminei katastrofai“, aiškina D. Morrisonas.

Internete gandai apie Elenino kometą pradėjo sklisti metų pradžioje. Iš pradžių buvo tvirtinama, kad ji Žemės sukimosi ašį pakeitė 3 laipsniais ir dėl to vasarį įvyko žemės drebėjimas Čilėje, o kovą dar labiau pakreipus Žemės ašį įvyko drebėjimas Japonijoje. „Ignoruodami plokščių tektonikos reiškinius kaip žemės drebėjimų priežastį jie tvirtina, kad kometa stipriai gravitaciškai ir elektromagnetiškai veikia mūsų planetą“, rašo D. Morrisonas.

Kai mokslininkai nurodė, kad kometa yra vos 5 kilometrų skersmens dangaus kūnas be magnetinio lauko ir kad jis net nepriartės prie Žemės, o žemės drebėjimų priežastis yra ne kometos, bet tektoninių plokščių judėjimas, pradėjo sklisti gandai, jog NASA slepia informaciją apie Eleniną.

„Ironiška tai, kad į šias konspiracijos teorijas įtraukta niekuo neišsiskirianti kometa. Žmonėms, kurie įsitikinę, kad kometa sukėlė žemės drebėjimus, tai įrodo, kad Eleninas yra visai ne kometa, o kur kas masyvesnis, pavojingesnis kosmoso klajūnas“, nurodo D. Morrisonas. Konspiracijos teorijų šalininkai pradėjo svarstyti, kad kometa iš tiesų yra užsimaskavusi Nibiru planeta, o gal net milžiniška žvaigždė – rudoji nykštukė.

Bet iš tiesų Eleninas yra paprasta vadovėlinė kometa: ji turi regimą „komą“, arba branduolį, ir ilgą uodegą, sudarytą iš garuojančio ledo.

„Jeigu tai būtų rudoji nykštukė, ji neturėtų komos ar uodegos, nes dujos negali nutolti nuo kūno su ganėtinai stipriu gravitacijos lauku. Be to, jei tas kūnas būtų masyvus, būtų galima stebėti gravitacinę jo įtaką planetų, ypač Marso ir Žemės, orbitoms, tačiau tos orbitos nepasikeitė. Galų gale, jeigu tai būtų rudoji nykštukė, ją būtų nesunku pastebėti atliekant astronominius stebėjimus, taip pat ir neseniai vykdytą WISE infraraudonojo spektro misiją, netgi tuo atveju, jei ta rudoji nykštukė dar nebuvo pasiekusi Saulės sistemos pakraščių“, aiškina mokslininkas.

Dauguma konspiracijos teoretikų neatsižvelgia į faktą, kad kometa skrenda ne mūsų kryptimi, o kai kurie tvirtina, kad jos trajektorija keisis. „Kai kuriuose tinklalapiuose siūloma idėja, kad kometą lydi milžiniškas NSO, kontroliuojantis jos orbitą“, sakė D. Morrisonas. Ir iš tiesų, koks gi skirtumas, jeigu Eleninas šiuo metu skrieja ne į mūsų pusę – juk jis bus atvairuotas kai to prireiks.

Tiesos ir melo atsijojimas

D. Morrisonas pateikė kelis patarimus žmonėms, kurie domisi astronomija ar nerimauja dėl galimo susidūrimo. „Jei šis pasakojimas būtų tiesa, jis būtų aprašinėjamas normalioje žiniasklaidoje, o ne kažkokiuose mažai lankomuose tinklalapiuose. Be to, ne kiekvienas žmogus, tvirtinantis esąs mokslininku ar NASA darbuotoju, toks ir yra. Tačiau melą nuo tiesos atskirti nėra paprasta“.

Nibiru konspiracijos teorijos yra tokios nesąmoningos, kad D. Morrisonas netgi abejoja, kad jomis tiki jų sumanytojai. Daugelis tinklalapių pardavinėja knygas apie Nibiru, vaizdo įrašus ir netgi „išgyvenimo rinkinius“, todėl D. Morrisonas mano, kad jų kūrėjai sąmoningai naudojasi žmonėmis, kurie nesugeba patikimų šaltinių atskirti nuo melagingų. „Tai ypač didelė problema jauniems žmonėms, todėl aš labai pykstu ant tų, kurie tokias pasakas skleidžia vaikams“, tvirtino mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)