Dauguma paukščių kiaušinius deda anksti ryte, kas 24 valandas, tačiau kai kurie kiviai, ereliai, grifai deda kas 4-5 dienos. Trumpiausiai kiaušinius peri geniai. Didysis margasis genys dėtį šildo 10 dienų. Daugumos žvirblinių paukščių jaunikliai ritasi po 12-14 dienų, vištinių – 17-28, plėšriųjų – 30-50, audrapaukštinių – 40-60 dienų perėjimo. Ilgiausiai, apie 80 dienų, kiaušinius peri kai kurie albatrosai ir kiviai.

Gamtoje sunku pamatyti, kaip atrodo perimi kiaušiniai, nes paukščiai slepia savo lizdus. Nereikėtų stengtis jų ieškoti, nes perintys sparnuočiai ypač jautrūs. Geriau aplankykite zoologijos muziejuje įrengtą ekspoziciją.

Balandžio pradžioje Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejuje bus baigta įrengti ir pradėta eksponuoti laukinių paukščių kiaušinių kolekcija. Muziejaus antrame aukšte esančioje paukščių salėje, dvylikoje specialiai įrengtų stendų eksponuojama per 680 kiaušinių priklausančių 196 sparnuočių rūšims, o visame muziejaus oologiniame rinkinyje šiai dienai yra 989 paukščių dėtys, o jose per 3500 kiaušinių. Lietuvoje galima sutikti per 360 paukščių rūšių, iš kurių apie 200 rūšių peri. Muziejaus rinkinyje sukaupta apie 80 proc. šalyje perinčių paukščių rūšių kiaušinių. Tačiau čia galima pamatyti ir kitų pasaulio šalių sparnuočių kiaušinių. Didžiausius kiaušinius iš šiuo metu planetoje gyvenančių paukščių deda afrikiniai stručiai. Jų padėtas kiaušinis sveria 1600 g, o mažiausius deda Amerikos žemyne gyvenantys kolibriai.

Degtukų dėžutės dydžio kolibrių lizduose randami vos 0,6 g tesveriantys kiaušiniai. Kuo didesnis paukštis, tuo jis deda santykinai mažesnius kiaušinius. Kolibrio kiaušinis sudaro 25 proc. pačio paukščio svorio, o afrikinio stručio tik 1 proc. Lietuvoje didžiausi paukščiai – gulbės nebylės deda 355 g svorio kiaušinius, o mažiausio paukščio – nykštuko padėtas kiaušinis sveria 1,2 g.

Rekordininkas, pagal padedamo kiaušinio dydį, tarp mūsų planetoje gyvenusių paukščių buvo Madagaskaro saloje gyvenęs epiornis. Šis, apie 3 m aukščio ir apie 400 kg sveriantis, neskraidantis paukštis dėdavo apie 9000 g sveriančius kiaušinius. Manoma, kad šie paukščiai išmirė 18 amžiuje.

Oologinės kolekcijos eksponatai buvo pradėti rinkti tuoj po zoologijos muziejaus įkūrimo 1919 metais. Pirmieji darbuotojai, pildę paukščių kiaušinių rinkinį buvo T.Ivanauskas, T. Zubavičius, L.Jezerskas, A.Pūkas. Tačiau sistemingas ir kryptingas, gerai dokumentuotas oologinio rinkinio kaupimas pradėtas tik 1987 metais.

Šio darbo pradininkais buvo A.Mačikūnas ir R. Grigonis. Vėliau kolekciją pildė M.Navasaitis, D.Dementavičius ir šių eilučių autorius. Čia paminėti tik buvę ir esami muziejaus darbuotojai, tačiau dalį eksponatų kolekcijai pristatė dešimtys mūsų šalies zoologų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją