„Ši sutartis yra didžiulė sėkmė Lietuvai. Kartu su pasauline IBM kompanija investuojame į tyrimų centrą Lietuvoje. Galiu pasakyti, kad mūsų mokslinių tyrimų komanda su šia sutartimi išsiveržia į pasaulinę tyrimų lygą. Naudojant krepšinio analogiją, galima būtų pasakyti, kad tai yra tas pats, kaip su savo krepšinio komanda patekti į pasaulinį NBA (JAV krepšinio lyga – DELFI)“, – kalbėjo jis.

Bendradarbiavimo susitarimą ketvirtadienį pasirašė IBM ir ūkio kartu su švietimo ir mokslo ministrai.

„Šis susitarimas dar sykį parodo, kad Lietuva turi didžiulį potencialą plėtoti žiniomis pagrįstą aukštųjų technologijų ekonomiką, o tam išties reikia investicijų į mokslinius tyrimus ir pažangiausios pasaulinės patirties“, – kalbėjo A. Kubilius.

„Susitarime numatyta, kad mūsų mokslininkai dirbs su Lietuvos mokslininkais nanotechnologijų, sveikatos apsaugos ir intelektualinės nuosavybės srityse. Mes kartu dirbsime prie vieno tikslo dalindamiesi turimomis laboratorijų galimybėmis, mokslininkai taps viena efektyvia komanda, kuri registruos patentus, kai išradimai bus pasiekti“, – po sutarties pasirašymo sakė „IBM Research Partnerships“ viceprezidentas Tomas Reevesas.

Lietuva ir IBM lygiomis teisėmis naudosis centro mokslinių tyrimų rezultatais, įskaitant intelektualinę nuosavybę, mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros komercinimą (pvz., patentus, licencijas, prototipus, produktus ir kt.). Naujasis tyrimų centras taip pat įtrauks mokslininkus iš Vilniaus, Kauno technologijos ir Kauno medicinos universitetų (KMU), taip pat iš Santariškių bei KMU klinikų.

Ketinama suburti šešias mokslininkų grupes, tačiau kol kas nežinoma, kiek jų bus įtraukta į šio centro veiklą.

Dalis mokslininkų galės važiuoti stažuotis į IBM centrus kitose šalyse. Paklausus, ar tai dar labiau nepaskatins Lietuvos mokslininkų emigracijos, tiek premjeras, tiek švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tvirtino priešingai.

„Šis projektas yra geriausias patvirtinimas, kad mokslininkų mobilumas yra realybė ir tai, kad jie turės puikias galimybes su geriausiu know how dirbti Lietuvoje“, – sakė G. Steponavičius.

Kasmet investuos 42 mln. Lt

Po susitarimo pasirašymo surengtoje spaudos konferencijoje ūkio ministras Dainius Kreivys sakė, kad kasmet Lietuva į centrą investuos 42 mln. Lt. Šias lėšas sudarys europiniai pinigai ir centro paskolos iš bankų. Tiek pat investuoti žada ir IBM, tačiau nebūtinai piniginių lėšų.

Skelbiama, kad IBM prie centro prisidės turtu, technologine įranga, intelektualine nuosavybe bei IBM laboratorijų Ciuriche, Almadene, Niujorke ir Haifoje mokslinių tyrimų ekspertize.

„Gauti rezultatai iš patentų, komercializacijos lėšos bus taip pat dalijamos po lygiai“, – tvirtino D. Kreivys.

„Galima matuoti tai, kaip finansinę išraišką turintį susitarimą, bet ne mažiau svarbus aspektas yra tai, kad Lietuva iki šiol nėra turėjusi tokio masto mokslinėje srityje į komercinius rezultatus orientuotų projektų. Lietuva iš to išloš labai daug ne tik finansine prasme“, – sakė G. Steponavičius.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne Derse sveikindama sutarties pasirašymą sakė, kad susitarimas rodo Lietuvos aukštųjų technologijų srityje turimas galimybes. Kitąmet, anot jos, ketinama surengti pirmąją JAV verslo misiją į Lietuvą.

Planuojama, kad per penkerius metus naujasis centras įregistruos apie 150 patentų.

IBM įvardijama daugiausiai patentų įregistruojančia bendrove. Pernai IBM išradėjai gavo 4914 patentų.

Tuo tarpu 2009 m. moksliniams tyrimams Lietuvoje išleista per 700 mln. Lt, tačiau pateikta tik 13 paraiškų Europos patentui gauti.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)