Anuomet, pačioje naujo tūkstantmečio pradžioje, kuomet dominavo ryšio operatorius „Omnitel“, konkuravęs tik su „Bite GSM“, sklandė ir kitų anekdotų apie vos paslaugas pradėjusį teikti naują mobiliojo ryšio rinkos dalyvį: serialo „X-failai“ populiarumo viršūnėje nestigo pokštavimų, kad „Tele2“ ryšys slypi kažkur anapus arba kad „Tele2“ ryšys su pašnekovu nutrūko dėl to, kad kabantysis pasitraukė nuo tos grindinio plytelės, ant kurios ryšys veikė.

Iki 4G ryšio zonos iš Vilniaus vykti teko net pusantros valandos – pirmosios šios bendrovės 4G ryšio antenos, kaip bebūtų keista, įjungtos ne Vilniuje, o Alytuje. Naujos kartos ryšio paslaugas operatorius teikia per bazines stotis, galinčias vienu metu teikti ir 2G, ir 3G, ir 4G ryšio paslaugas (tokių bazinių stočių Alytuje yra šešios).

4G spartos patikrinimo rezultatai
Maksimali teorinė „Tele2“ tinklo duomenų perdavimo sparta naudojantis 4G ryšiu yra 42 Mbps. Tiesa, bandant realiomis sąlygomis duomenų atsisiuntimo greitis, išmatuotas naudojantis speedtest.net paslauga (nekeičiant jokių nustatymų) buvo apie 25 Mps, išsiuntimo – apie 11 Mbps (išsiuntimo greitis, panašu, priklauso ir nuo kompiuterio spartos).

Ryšys puikiai veikė ir važinėjantis po Alytų. Reikia paminėti, kad važiavimo metu duomenų atsisiuntimo greitis krito iki 9 Mbps (nors kai kurie kolegos, taip pat matavę siuntimosi greitį, gyrėsi, kad sugebėjo pasiekti 25 Mbps greitį). Bandant atsisiųsti 2 MB dydžio nuotrauką procesas truko apie 3 sekundes.

Lietuvoje jau yra 20 tokių bazinių ryšio stočių – pirmieji miestai, kuriuose veiks 4G ryšys yra Alytus, Marijampolė, Utena, Jonava ir Mažeikiai. Kol kas didžiuosiuose Lietuvos miestuose tokios paslaugos neteikiamos dėl to, kad „Tele2“ naudojamoje 4G ryšio dažnių juostoje veikia ir daugiakanalė mikrobangų televizija, tačiau televizijai atlaisvinus dažnius, kuriems jie licenciją turi iki šių metų pabaigos, ketinama ryšį spartinti ir didžiuosiuose miestuose.

Paslauga jau teikiama komerciniu pagrindu, pirmąjį "reklaminį" pusmetį siūlant neribotus duomenų siuntimo kiekius, bet skirtingai apmokestinant siuntimo greičius: įsigijus planą už 19 litų siuntimosi greitis ribojamas iki 1 Mbps, už 29 Lt – 2 Mbps, už 49 litus – 5 Mbps.

Kol kas 4G ryšio paslaugomis galima naudotis tik per modemus kompiuteriams – nors 4G LTE standarto telefonų dabar siūlo jau daugelis gamintojų, Lietuvos ryšio paslaugų teikėjai neketina prekiauti 4G telefonais kol nebus išspręstos tam tikros techninės problemos (pagrindinė iš jų – kaip suderinti, kad telefonas galėtų nenutrūkstamai naudoti 4G ryšį net balso pokalbio metu, mat LTE technologija yra skirta ne balso skambučiams, o duomenų perdavimui).

Ryšio operatorius „Omnitel“ 4G paslaugas yra pradėjęs teikti 2011 metais – jų spartusis mobilusis internetas jau veikia didžiojoje dalyje Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, vykdoma šio tinklo plėtra ir mažesniuose Lietuvos miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)