E. Sass prie „Microsoft“ prisijungė neseniai, tačiau ji taip pat yra „Startup Wise Guys“ akseleratoriaus įkūrėja, „Garage48“ Afrikoje organizatorė ir kelių startuolių projektų dalyvė.

-Kodėl dabar „Microsoft“ plečia savo veiklą startuolių srityje?

-Su startuoliais dirbu pastaruosius septynerius metus, o prie „Microsoft“ prisijungiau neseniai, šių metų sausį - kai „Microsoft“ sukūrė darbo vietą startuolių padalinio vadovui Vidurio ir Rytų Europoje. Didelė dalis inovacijų yra generuojama startuoliuose ir, aš manau, kad iki šiol daug didžiųjų korporacijų buvo tarsi uždaros ir dabar jos imasi atviresnio požiūrio, kai startuoliams suteikia daugiau priemonių imtis inovacijų, kurti naujų produktų. Juk „Microsoft“ ir „Apple“ savo veiklą taip pat pradėjo kaip startuoliai. Net neabejoju, kad dalis ateityje iškilsiančių korporacijų taip pat bus kilusios iš startuolių, o jei „Microsoft“ prie jų ištakų bus nuo pat pradžių, manau, įmonei jų sėkmė taip pat atneš sėkmės.

-Ar yra sričių, kur šiuo metu startuoliai yra aktyviausi?

-Na, aš iš esmės dirbu su informacinių technologijų (IT) startuoliais, tačiau turiu pasakyti, kad jie yra ypatinti tuo, kad tu gali sukurti produktą Lietuvoje, o jo pirkėjai bus JAV. Tai rodo ir garsusis Estijos „Skype“ startuolis: iš nedidelės bendrovės galima sukurti sėkmingą tarptautinę įmonę.

-Per progreso konferenciją „Login 2013“ prognozuota, kad artimiausias dešimtmetis yra aukso amžius IT specialistams. Kokia jūsų nuomonė?

-Atsirandant vis naujoms technologijoms, kurios palengvina mūsų gyvenimą ir leidžia kasdienius darbus atlikti patogiau nei dieną prieš tai, manau, technologijos turi labai daug potencialo, o žmonės, kurie mokosi kurti ir tobulinti technologijas yra nepaprastai reikalingi. Tačiau aš nesakyčiau, kad dabar gyvename IT aukso amžiuje, manau, kad pernai buvo IT aukso amžius. Ir nors dabar reikia patyrusių IT projektų plėtotojų, programuotojų, taip pat yra reikalingi dizaineriai, produktų vadybininkai, rinkodaros specialistai ir verslininkai.

-Ar Baltijos šalyse yra pakankamai IT specialistų, ar visgi jau reikėtų pagalvoti apie specialistų „importą“ iš kitų šalių?

-Žinoma, jau dabar specialistų trūksta, nes Baltijos šalyse yra įsikūrusios didelės IT bendrovės, netrūksta ir startuolių šioje srityje. Estijos „Skype“ kovojo ne vienerius metus siekdama pasamdyti daugiau specialistų iš ne Europos Sąjungos (ES) šalių ir pagaliau praėjusią savaitę buvo palengvintos sąlygos samdyti daugiau specialistų iš, pavyzdžiui, Ukrainos ar Rusijos. Juos įdarbinti nebus taip lengva, kaip ES piliečius, tačiau tai bus galima padaryti paprasčiau, nei iki šiol. Anksčiau pasamdyti specialistą iš Ukrainos galėjo užtrukti 6 mėnesius, o dabar tai galima padaryti ir iš karto, kai tik įsigalios naujieji teisės aktai. Manau, kad ateityje įstatymai bus keičiami ir kitose šalyse, o į ES atvyks daugiau įgūdžių turinčių specialistų, nes startuolių verslas šiaip ar taip yra tarptautinis.

-Kokios kitos šalys, be Ukrainos, jūsų manymu, galėtų tapti IT „donorais“?

-Na, jei Estija samdytų specialistų iš Ukrainos, manau, Lietuva turi potencialo dirbti su Baltarusija. Tačiau kalbant apie IT specifiką, komanda iš Baltarusijos gali dirbti savo šalyje, nebūtina jų atkraustyti į Lietuvą. Tačiau yra ir kitų būdų, pavyzdžiui, kai kurios IT bendrovės įdarbina IT studentus po pirmojo kurso, kai jie tik įgyja pirmąsias matematikos ar logikos žinias – taigi tai yra vienas iš galimų kelių.

Vienareikšmiškai, dar viena pakankamai neišnaudota sritis yra moterys programuotojos, nors daugėja įvairių iniciatyvų, siekiančių mergaites supažindinti su tiksliaisiais mokslais ir technologijomis, programavimu. Prisimenu, jog esu lankiusi programavimo pamokas mokykloje, tačiau buvo sunku, nes vaikinai buvo kur kas toliau pažengę: jie kompiuterių klasėje praleisdavo didžiąją laisvalaikio dalį, o mes su klasės drauge – tik tą vieną pamoką per savaitę. Na, ir kai mes ateidavome į pamoka, jausdavome didelį skirtumą tarp savo ir vaikinų žinių vien dėl to, kad tam skirdavome mažiau laisvalaikio - greičiausiai taip ir įvyksta pasiskirstymas tarp sričių. Tačiau turiu pripažinti, kad pažįstu daug puikių programuotojų moterų, dirbančių, pavyzdžiui, „Skype“.

Kalbant apie startuolius, ar turite patarimų, kuriais galėtumėte pasidalinti?

-Komanda yra svarbiausia: net turint geriausią pasaulyje idėją be komandos, ji ir liks tik idėja. Tačiau draugai nebūtinai bus geriausia komanda imtis įgyvendinti bendrą projektą vien dėl to, kad jūsų interesai gali būti pernelyg panašūs. Jeigu ne įvairi komanda, greičiausiai Steve'as Jobsas nebūtų sukūręs ir vadovavęs „Apple“. Tai visada patariu startuolių komandoms: jie turi turėti kuo įvairesnes, skirtingus įgūdžius turinčias komandas – tik taip gali būti sukurti nauji sprendimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)