Paaiškėjo, kad visi šie ganduose minėti pavadinimai buvo toli nuo teisybės, o „Microsoft“ sugebėjo iki paskutinės akimirkos išsaugoti paslapties šydą ir pristatė „Xbox One“, kurį bus galima įsigyti dar šiais metais, rašo „The Verge“.

Tiesa, be pavadinimo, kuris, panašu, buvo pasiskolintas iš Taivanio bendrovės HTC, „Microsoft“ nelabai ką daugiau ir tenuslėpė – jau ne vieną mėnesį internete klajoję gandai apie televizijos palaikymą, atnaujintą „Kinect“ priedą, technines charakteristikas bei įvairius naujos kartos žaidimus buvo daugiau ar mažiau tikslūs.

Su naujuoju žaidimų kompiuteriu „Microsoft“ nepretenduoja į revoliucionierių titulą – tai labiau panašu į to, kas jau yra, patobulinimą, daugiausiai dėmesio skiriant pramogų transliavimui ir garsiausiems žaidimų pasaulio vardams – tokiems, kaip „Halo“ ar „Call of Duty“. Nemažą dalį kitų naujovių padiktavo bendroji kryptis, kuria keliauja žaidimų kompiuteriai: bus suteikta galimybė dalintis žaidimo įrašais, atsiras visas rinkinys naudingų programėlių, be to, „SmartGlass“ mobilioji vartotojo sąsaja taps funkcionalesne.

Pristatymo metu „Microsoft“, skirtingai nei jų pagrindiniai konkurentai iš Japonijos, nieko nelaukdami ir atvirai paskelbė būsimo įrenginio technines charakteristikas: AMD pagamintas 40 nm technologijos lustas su 8 pagrindiniais ir grafikos apdorojimo procesoriais, 8 GB darbinės atminties, 500 GB nuolatinės atminties, USB 3.0 ir 802.11n „Wi-Fi“ sąsajos. Be to, pademonstruotas ir kompiuterio dizainas – tai bus blizgi juoda stačiakampė dėžė su „Blu-Ray“ grotuvu, veiksiančiu tik kompiuteriui esant horizontalioje padėtyje.


Kompiuteris skirtas ne vien žaidimams. „Xbox One“ atliks ir televizoriaus priedėlio vaidmenį. Jį bus galima prijungti kaip tarpinę grandį tarp HDMI laidu tiekiamo televizijos signalo ir televizoriaus. Kompiuteris reaguodamas į naudotojo balsą galės perjunginėti kanalus, naudotis „Xbox“ tiekiamu TV programų sąrašu bei be vargo persijunginėti tarp žaidimų, televizijos, interneto naršymo ar kitų veiklų. Tiesa, panašu, kad TV programų sąrašo rodymas bus priklausomas nuo pačių televizijos kanalų ar paslaugos teikėjų teikiamos informacijos, todėl, žinant, jog lietuviškos televizijos tokia informacija nesidalina su jau egzistuojančiais išmaniaisiais telefonais ar televizoriais, galima numanyti, kad ir „Xbox One“ lietuviams TV programų tinklelio nerodys.

Natūralu, kad kartu su kompiuteriu pristatytas ir naujas, patobulintas valdymo įrenginys. Nors jis išlaikė didžiąją dalį esamų „Xbox 360“ vairalazdės dizaino elementų, tik, kūrėjų teigimu, jame pagerintos ergonominės savybės, be to, atsirado ir rinkinys elementų, pateiksiančių atsaką vibracijos būdu. Nors gamintojai tikina, kad patobulintos krypties valdymo vairalazdės ir mygtukų rinkinys bei integruotas baterijų skyrelis, vertinant vizualiai naujovės yra labai neryškios.

Atnaujintas „Kinect“ sensorius taps privaloma kiekvieno naujo „Xbox One“ dalimi. Labai daug dėmesio „Microsoft“ skyrė JAV labai populiariam įrenginio valdymui balsu. Tiesa, šiuo atveju lietuviškai šnekantys vartotojai greičiausiai vėl lieka nukentėję – vargu ar galima tikėtis, kad galėsime šį kompiuterį prakalbinti gimtąja kalba. Bent jau pristatymo metu pademonstruota kompiuterio reakcija į balso komandas atrodė kur kas geriau nei su dabartiniu „Kinect“ sensoriumi, kuris kartais ir po kelių komandos pakartojimų gali apsimetinėti, kad nieko negirdėjo, o kartais pasiseka ir į komandą sureaguojama iš pirmo karto. „Microsoft“ teigimu, „Kinect“ mikrofonas buvo smarkiai patobulintas, todėl jis naudotojo balsą sugeba išskirti net triukšmingoje aplinkoje. Be to, atnaujinta ir „Kinect“ kamera – šis jutiklis dabar apginkluotas plataus kampo 1080p raiškos kamera, galinčia atpažinti ir gestus, kuriais norima valdyti „Xbox One“ sąsają. Tą pačią kamerą galima naudoti ir pokalbiams per „Skype“.

Iš naujo „Xbox“ natūralu tikėtis ir naujos vartotojo sąsajos, tiesa? Na gal ne visai... Tai labiau panašu į ankstesniojo „Xbox 360“ ir „Windows 8“ sąsajų derinį. Pagrindinis ekranas turėtų atrodyti pažįstamai, tačiau fonas labiau priimtinesnis namų kino aplinkai, juodas. Labiausiai pagerintas ne su žaidimais susijęs funkcionalumas – integruota interneto naršyklė ir „Skype“, daug dėmesio skirta ir (Lietuvoje tikriausiai nenaudingai) TV programų funkcijai. Atsirado ir nauja, sparčiai populiarėjanti ekrano padalinimo funkcija, jau matyta „Windows 8“ – ekranas gali būti padalinamas į dvi nelygias dalis, kurių vienoje galima, tarkime, žiūrėti filmą, o kitoje – kalbėtis per „Skype“ arba internete ieškoti informacijos apie filme vaidinančius aktorius. Beje, kompiuteryje naudojamos net trys operacinės sistemos vienu metu: „Xbox OS“, „Windows“ branduolys ir trečioji sistema, suteikianti galimybę atlikti kelias užduotis vienu metu ir greitai persijunginėti tarp skirtingų veiklų.

Savaime suprantama, „Microsoft“ siekyje padidinti „Xbox One“ interaktyvumą yra numatyta vieta ir bendravimui su draugais. Todėl integravus „Skype“ į naujos kartos kompiuterį su HD kokybės vaizdą filmuojančia „Kinect“ kamera galima susisiekti su draugais vaizdo skambučiu. Leidžiami ir grupiniai vaizdo pokalbiai, ir „vaizdas vaizde“ video pokalbiai, kuomet kalbamasi tuo pačiu metu žaidžiant žaidimą ar žiūrint televizorių. Neatmetama galimybė naująjį „Skype“ pritaikyti ir dabartiniams „Xbox 360“ kompiuteriams.

„Xbox Live“ paslauga įgys naujų galimybių: žaidėjai dabar vienas kitam galės parodyti ne tik žaidime uždirbtus savo „medalius“, bet ir žaidimo vaizdo įrašus. Naudinga tai, kad iš interneto atsisiunčiamus žaidimus galima bus pradėti žaisti atsisiuntus jau pirmuosius tų žaidimų segmentus.

Žaidimai

Koks gi žaidimų kompiuteris be žaidimų? Nepaisant padidinto dėmesio kitokioms pramogavimo formoms, „Microsoft“ iš anksto paskelbė, jog dar pirmaisiais „Xbox One“ prekybos metais pasirodys bent 15 išskirtinai šiems kompiuteriams skirtų žaidimų ir keletą jų pademonstravo pristatymo metu: parodytos akį džiuginančios atnaujintos „Forza Motorsport“ lenktynės, taip pat kol kas neregėtos koncepcijos žaidimas „Quantum Break“, kuris, kūrėjų teigimu, apjungs to paties pavadinimo TV serialą ir žaidimą: tai, kuo žmonės užsiima žaidime, turės įtakos serialo eigai.

Kartu buvo pristatyti bene stipriausių pasaulyje žaidimų platintojų – EA ir „Activision“ pasiūlymai: „Madden NFL 25“, „NBA Live 14“, „FIFA 14“, „EA Sports UFC“, „Call of Duty: Ghosts“. Abiejų bendrovių atstovai pažadėjo, kad išskirtinai „Xbox One“ savininkams bus pasiūlyta ir unikalaus žaidimų turinio.

Deja, naujasis kompiuteris nebus suderinamas su senesniais žaidimais, taigi, senosios „Xbox 360“ žaidimų kolekcijos praras nemažą dalį vertės, mat šiuose kompiuteriuose naudojama visiškai skirtingos architektūros. Tačiau „Microsoft“ bent artimiausiu metu neketina liautis gaminti senesniuosius „Xbox 360“.

„Xbox One“ žaidimai, pirmą kartą juos įdėjus į diskų nuskaitymo įrenginį, bus įdiegiami į diskinį kaupiklį ir juos norint žaisti vėliau žaidimo disko nebereikės. Ir nors norint įsijungti žaidimą bus reikalingas interneto ryšys, ryšiui nutrūkus žaidimas neišsijungs. Be to, pasiūlyta galimybė žaidimais keistis ar juos parduoti, tačiau sklinda gandas, kad už galimybę žaisti kito žmogaus įsigytą žaidimą „Microsoft“ gali paprašyti susimokėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)