Oregone gimęs D. Engelbartas praeito amžiaus 6-ame dešimtmetyje studijavo elektros inžineriją ir kompiuteriją, o vėliau dirbo Stanfordo tyrimų institute.

Ten jis kartu su bendradarbiais darbavosi, siekdami paversti tikrove teorinius išradimus, be kurių dabar neįsivaizduojamas kompiuterių pasaulis: elektroninį paštą, vaizdo konferencijos, hiperteksto nuorodas ir kompiuterinį tinklą "ARPAnet", tapusį interneto pirmtaku.

Tačiau D. Engelbartas labiausiai prisimenamas kaip kompiuterinės pelytės išradėjas. Šis prietaisas, kuris iš pradžių atrodė kaip medinė dėžutė su dviem metaliniais ratukais, buvo užpatentuotas 1970 metais.

Dvejais metais anksčiau stebint maždaug 1 000 žmonių D.Engelbartas tokią pelytę viešai pademonstravo per vieną vaizdo konferenciją San Fransiske. Tas reginys vėliau tapo žinomas kaip "visų pristatymų motina".

D. Engelbarto vardu buvo užpatentuotas iš viso 21 išradimas. 2000 metais jam buvo įteiktas Nacionalinis technologijų medalis - aukščiausias JAV apdovanojimas šioje srityje.