„Kiekvienas žmogus, panašiai kaip kad dabar turi laikrodį, turės „informerį“ - garsų, šviesos, vaizdų (o gal ir skonio, kvapų, nervinių signalų) siųstuvą, imtuvą bei dabartiniu mūsų supratimu galingą skaičiavimo mašiną. Informeris bus ne didesnis už šių dienų rankinį laikrodėlį, todėl patogus nešioti“, - prieš daugiau nei 40 metų laikraštyje „Tiesa“ rašė L. Telksnys.

Jau šiandien, anksčiau nei mokslininkas numatė, žmonės turi savo asmeninius informerius, tik jie yra kiek didesni už rankinius laikrodžius, nors į kišenę nesunkiai telpa.

„Norėdamas sužinoti, kas yra pasaulyje parašyta tuo ar kitu mokslo ar technikos klausimu, žmogus galės užklausti per individualų informerį automatinę biblioteką ir momentaliai gaus atsakymą žodžiu, raštu arba vaizdais. Informerio pagalba bus galima gauti ne tik mokslinę, techninę ar ekonominę informaciją. Automatinė biblioteka per kelias minutes prisiųs norimos grožinės knygos kopiją, o paprašius ir paskaitys ją garsiai. Galima bus paprašyti parodyti per individualų ar namų informerį norimą spektaklį, koncertą, kino filmą ar televizijos laidą, kurioje dalyvautų mėgstami atlikėjai, dabar gyvenantieji ar anksčiau gyvenę. Automatinė sporto biblioteka galės parodyti nors ir seniai įvykusias sporto varžybas“ - prognozavo L. Telksnys

Šiais laikais visa tai taip pat naudojame. Pirmuosius žingsnius internetas žengė septintojo dešimtmečio pabaigoje,kuomet atsirado ARPANET, Europoje informacijos perdavimas laidais vystytis pradėjo devintame dešimtmtyje, o „pasaulinio tinklo“ (world wide web) koncepcija gimė 1989 metais. Šiandien iš tiesų nebeįsivaizduojame mokslinės informacijos paieškos be interneto, norint paklausyti kokios nors dainos ar peržiūrėti vaizdo įrašą pirmiausiai prisimename „Youtube“.

Taip pat dabartinis Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto prof. habil. dr. Laimutis Telksnys prognozavo, kad 2017 metais mūsų sveikata bus nuolat stebima skaitmeniniu būdu: „Kiekvieno žmogaus sveikatos būklę nuolatos automatiškai stebės automatinis diagnostikos centras. Jis momentaliai perspės žmogų, jei jo sveikatai grės bent menkiausias pavojus, perspės šilčiau apsivilkti, laikytis tam tikro režimo, išgerti vaistų, rimtesniais atvejais – kreiptis pas tos ar kitos specialybės gydytoją“.

Belieka sulaukti 2017 metų ir sužinosime, ar pasitvirtino visos lietuvio prognozės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)