"Aš manyčiau, kad teisingas yra Užsienio reikalų ministerijos sprendimas, nes nuosavybė yra šventa, kokiomis formomis bebūtų. Jeigu žmogus sukūrė intelektualinį produktą, be abejo, jam turi būti už tai atlyginta ir niekas be jo žinios, negavęs pritarimo, neatlyginęs autoriui negali naudotis", - trečiadienį Žinių radijui sakė A.Čaplikas.

Jis tvirtino, kad mechanizmas, kaip šis aktas galėtų būti į gyvendinamas, bus nustatytas vėliau, tačiau ACTA yra teisingas dokumentas.

"Principui aš pritariu, kad žmogaus nuosavybė yra šventas reikalas ir saugotina, gerbtina (...) O mechanizmo įgyvendinimas - čia jau kiti reikalai ir gyvenimas parodys, kaip tai gali atrodyti", - sakė liberalcentristas.

Vyriausybė pasitarime trečiadienį numato diskutuoti dėl ACTA.

Kilus protestams dėl šio susitarimo, kurį dar turi ratifikuoti Seimas, išsiskyrė kai kurių ministerijų pozicijos ACTA klausimu.

Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad susitarimas nepažeidžia visuomenės interesų. URM pabrėžia, kad ACTA neįpareigoja Europos Sąjungos (ES) keisti teisės normų, nes ES teisė jau yra gerokai pažangesnė nei dabartiniai tarptautiniai standartai. Be to, baudžiamoji atsakomybė už intelektinės nuosavybės teisės pažeidimus susitarime numatyta tik tokia apimtimi, kiek tai neprieštarauja ES galiojantiems teisės aktams ir atitinka valstybių narių praktiką.

Tuo metu liberalai teisingumo ministras Remigijus Šimašius ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pirmadienį išsakė abejonių, kad susitarimas numato per griežtas sankcijas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pranešė, kad ji neskubės teikti dokumento ratifikacijai, kol nebus dar kartą pateiktos teisininkų ir teikimą ACTA pasirašymui patvirtinusios Vyriausybės išvados dėl viešoje erdvėje keliamų abejonių.

Įgaliojimus pasirašyti sutartį Lietuvos įgaliotajam ministrui Japonijoje Albertui Algirdui Dambrauskui sausio 23 dieną potvarkiu suteikė ministras pirmininkas A.Kubilius. Tą pačią dieną paskelbtas prezidentės D.Grybauskaitės dekretas, kuriame ji nurodo pritarianti įgaliojimų suteikimui.