Barnis prasidėjo vyrų bendrabutyje, kur darbuotojai susigrūmė su apsauginiais, bandžiusiais sugauti įtariamą vagį.

Bendrovės atstovai incidentą apibūdina kaip „nesutarimą“. Po dviejų valandų nuo neramumų pradžios atvykusios policijos pajėgos sugebėjo suvaldyti situaciją ir nuraminti įsiaudrinusius darbuotojus.

„Foxconn“ yra vieni didžiausių pasaulyje elektroninės įrangos gamintojų, kurie surenka „Apple“ ir kitų žinomų įmonių produktus. „Foxconn“ gamykloje dirba šimtai tūkstančių žmonių. Žmogaus teisių gynėjai neretai mini šią bendrovę kalbėdami apie netoleruotiną elgesį su darbuotojais – pavojingas darbo sąlygas, priekabiavimą, blogas gyvenimo sąlygas.

„Foxconn“ atstovų teigimu, neramumai prasidėjo po to, kai keli gamyklos darbuotojai susiginčijo su restorano savininku Chengdu mieste. Susinervinę darbuotojai grįžo į savo bendrabutį, kuriame tuo metu kiti bendrabučio gyventojai ginčijosi tarpusavyje ir prisijungė prie neramumų iniciatorių. Į įvykio vietą atvyko policija, atstačiusi tvarką. „Foxconn“ oficialiame pranešime neaiškinama su kuo konfliktavo darbuotojai.

„Foxconn“ bendradarbiauja su vietos teisėtvarkos pareigūnais šiems atliekant incidento tyrimą“, - rašoma oficialiame pranešime.

Taip pat pažymima, kad bendrabutis, kuriame vyko incidentas, priklauso kitai įmonei.

Tuo tarpu Taivanio naujienų svetainė paskelbė, kad riaušes pradėję darbuotojai iki tol prastai sutarė su įmonės apsauginiais. Kinijoje žmonių teises ginančioje svetainėje „Molihua“ rašoma, kad policija suėmė dešimtis darbuotojų.

Pastaraisiais mėnesiais „Foxconn“ susilaukia nemažai kritikos dėl prastų darbo sąlygų gamyklose Kinijoje.

Birželį Honkonge įsikūrusi darbuotojų teisių apsaugos grupė paskelbė, kad „Foxconn“ darbuotojai Shenzheno ir Zhengzhou miestuose už mažą atlygį dirba ilgas darbo valandas, yra žeminami, prie jų priekabiaujama. Kitą ataskaitą gegužę išplatino Sąžiningo darbo asociacija, kuri „Foxconn“ gamyklose aptiko daugybę trūkumų.

Vasarį „Foxconn“ 25 proc. padidino darbuotojų atlyginimus 25 procentais ir pažadėjo pagerinti darbo sąlygas.

Pirmą kartą neigiamo žiniasklaidos dėmesio „Foxconn“ susilaukė 2010 metais, po keleto darbuotojų savižudybių. Dėl to bendrovės direktorių tarybos pirmininkas Terry Gou atsiprašė viešai – tai yra bendrovės istorijoje beprecedentis įvykis. „Foxconn“ taip pat išplatino pranešimą, kad buvo pasamdyti psichologai, įkurta visą parą veikianti psichologinės pagalbos linija, atidarytas streso kambarys, kuriame darbuotojai gali atsipalaiduoti pagaliais lupdami manekenus.

„Foxconn“ taip pat gamina produktus „Sony“, „Microsoft“, „Nokia“ bei kitoms bendrovėms, tačiau dažniausiai spaudoje yra siejami su „Apple“ produkcija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)