2,5 mlrd. JAV dolerių yra dideli pinigai. „Apple“ manymu, būtent tiek jai turėtų sumokėti „Samsung“ už tai, kad savo gaminius padarė labai jau panašius į „iPhone“ ir „iPad“. Bylą svarstanti teisėja Lucy Koh turi teisę padidinti išieškomą žalą net tris kartus, jei nuspręs, kad šiame ginče „Samsung“ yra neteisus.

Tačiau ar šie milijardiniai skaičiai nėra laužti iš piršto? Jau keletą savaičių besitęsiančiame teismų maratone „Apple“ pakvietė liudyti atestuotą JAV apskaitininką Terry Musiką, kuris turi didžiulę patirtį vertinant žalą panašaus pobūdžio bylose.

Pasak jo, žala buvo vertinama atsižvelgiant į kiekvieną „Samsung“ pagamintą telefoną ar planšetę, kurią gaminant buvo galimai pažeisti bendrovei „Apple“ priklausantys patentai. T. Musika teigia, kas subūrė dvidešimties žmonių komandą, kuri skyrė maždaug 7 tūkst. darbo valandų tam, kad teisingai įvertinti žalą. Nuveiktą darbą komanda įvertino 1,75 mln. JAV dolerių.

Tyrimo metu buvo įvertintas kiekvienas „Samsung“ gaminio modelis galėjęs pažeisti patentą, paskaičiuota, kiek tai būtų kainavę Korėjos gamintojui, jei jis būtų panorėjęs įsigyti patentą ir koks buvo vieno ar kito modelio populiarumas pirkėjų tarpe. Tarkime jei modelis A pažeidė patentą 915, kuris įsigyjant iš „Apple“ būtų kainavęs 3 JAV dolerius, tai už kiekvieną parduotą A modelį ir bus reikalaujama 3 JAV dolerių.

Dar vienas argumentas byloje prieš „Samsung“ iš „Apple“ stovyklos yra tai, kad bendrovė „Microsoft“ kurdama planšetes „Surface“ gali visiškai nesijaudinti dėl jų panašumo į „iPad“ (juodas blizgus paviršius, riesti kampai). Kadangi „Microsoft“ sulaukusi siūlymo iš „Apple“ nusprendė įsigyti visus reikiamus patentus. O kai tai buvo siūlyta padaryti „Samsung“ šioji tą padaryti atsisakė.

Bylos nagrinėjimas tęsis toliau ir šią savaitę. Tik dabar savo liudytojus kvies bendrovė „Samsung“. Bus įdomu stebėti kokią gynybinę strategiją sumąstė korėjiečiai.

Pralaimėta byla būtų skaudus smūgis „Samsung“, o „Apple“ turėtų precendentą, kurį panaudotų kovoje su kitais išmaniųjų telefonų gamintojais. Tiesa ekspertai teigia, kad jei laimėtų „Samsung“, tai išmaniųjų telefonų rinkoje gali prasidėti stagnacija, panaši į tą, kokią matome televizorių rinkoje. Juk „Samsung“ aplenkus „Sony“, pastarajai pradingo noras kurti inovacijas, o „Samsung“ taipogi nebesiveržia pirmyn tiek, kiek veržėsi prieš keletą metų.

Jei „Apple“ bando pirmauti rinkose, kurias pati sukuria, tai Azijos gamintojai ir „Samsung“ elgiasi priešingai. Jie palaukia kol rinka bus sukurta, o tuomet po truputi ją šturmuoja kol pasiekia pergalę. Prisiminkime automobilių pramonę. Gražiai atrodantys rytietiški šlamštai po truputi veržėsi į JAV ir Vakarų Europos rinkas. „Toyota“ ar „Hyundai“ gražiai atrodė, bet buvo prastos. Bėgant laikui automobilių kokybė pagerėjo tiek, kad „Toyota“ tapo kokybės sinonimu.

Panašiai „Sony“ savo laiku išstūmė RCA ir GE bendroves. Tą patį daro ir „Samsung“ su išmaniaisiais telefonais. Jei prieš keletą metų jie kūrė itin pigius ir ne itin kokybiškus išmaniuosius telefonus, tai šiandieniniai modeliai mažai kuo atsilieka nuo „Apple“ gaminių, o gal juos net ir lenkia. Bėda ta, kad tapusi nr. 1 išmaniųjų telefonų rinkoje „Samsung“ nebeskirs tiek daug pastangų, kad judėti pirmyn ir kažką pranokti. Ją labiau dominti pradės kitos, dar neužkariautos rinkos. O išmaniųjų telefonų tobulėjimas taps panašios į laikus prieš „iPhone“, kai tarp ryškesnių inovacijų prabėgdavo didelis laiko tarpas, o telefonai tobulėjo tik procesorių sparta ir atminties kiekiu. Bent jau taip nutiko „Samsung“ laimėjus spausdintuvų ir TV rinkoje. Žinoma taip gali ir nenutikti, nes „Samsung“ laimėjus jai ant kulnų lips „Apple“ ar atgimstanti „Nokia“ palaikoma „Microsoft“. Game on, kaip sako amerikiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)