„Apple“ į šiuos neramumus reagavo atidedant „iPhone 4S“ pardavimus visose kontinentinės Kinijos parduotuvėse taip siekiant užtikrinti klientų ir savo darbuotojų saugumą. Bendrovė skelbia, kad telefonai bus parduodami tik internetu ir per vietinį mobiliojo ryšio operatorių, informuoja naujienų agentūra AP.

Klientai, į kurių būrį įsimaišė ir 20-30 žmonių dydžio migruojančių darbininkų grupelės, pasamdytos vietinių spekuliantų, planavusių Kinijos techninių naujovių mėgėjams telefonus perparduoti už aukštesnę kainą, visą naktį šalo prie „Apple“ parduotuvės Pekino rytinėje dalyje, Sanlituno rajone.

Grūstis prie "Apple" parduotuvės Kinijoje
Minios pyktis prasiveržė tuomet, kai parduotuvė neatsidarė pagal grafiką 7 valandą ryto. Kai kurie nepatenkintieji mėtėsi kiaušiniais ir šaukė ant darbuotojų, esančių parduotuvės viduje.

Asmuo su megafonu paskelbė, kad išmaniųjų telefonų pardavimas atšauktas. Policija nurodė miniai skirstytis ir aptvėrė teritoriją geltona juosta. Darbuotojai išstatė ženklus, kuriuose buvo parašyta, kad „iPhone 4S“ išparduoti.

„Negalėjome atidaryti savo parduotuvės Sanlitune dėl didžiulės minios ir, norint užtikrinti savo klientų bei darbuotojų saugumą, artimiausiu metu „iPhone“ prekyba mažmeninėse Pekino bei Šanchajaus parduotuvėse nebus vykdoma“, - sakė „Apple“ atstovė spaudai Carolyn Wu.

Kitos „Apple“ parduotuvės Kinijoje buvo atidarytos laiku, o „iPhone 4S“ buvo sparčiai parduoti. Atstovė spaudai teigė, kad telefonais Kinijoje vis dar bus prekiaujama per „Apple“ interneto parduotuvę ir vietinį mobiliojo ryšio operatorių „China Uncom“, o taip pat – sutartį su „Apple“ sudariusiose parduotuvėse.

C. Wu atsisakė komentuoti ką „Apple“ galėtų žinoti apie spekuliantus, perkančius „iPhone 4S“ su vieninteliu tikslu – perparduoti juos brangiau.

Kinija yra greičiausiai auganti „Apple“ rinka ir „milžiniškų galimybių teikianti teritorija“, spalį sakė „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas. Pasak jo, ketvirčio pardavimai šioje šalyje šoktelėjo beveik keturis kartus lyginant su praėjusiais metais, Kinijoje parduodama apie šeštadalis „Apple“ produkcijos.

„Apple iPhone“ išmanieji yra labai populiarūs Kinijoje, o pradedant prekybą naujais produktais prie parduotuvių visuomet susidaro grūstys.

Nors „iPhone“ išmanieji yra gaminami Kinijoje, „Apple“ rangovų, nauji modeliai visų pirma pristatomi kitose šalyse. Dėl to Kinijoje suklestėjo iš Honkongo ir kitų rinkų kontrabanda įvežamų telefonų „pilkoji rinka“.

Praėjusių metų gegužę parduotuvė Sanlitune kelioms valandoms buvo uždaryta po to, kai ankstesnio išmaniojo telefono modelio „iPhone 4S“ pirmąją pardavimų dieną tarp kliento ir parduotuvės darbuotojo kilo konfliktas.

Grūstis prie "Apple" parduotuvės Kinijoje
Šįkart žmonės prie tos pačios parduotuvės pradėjo būriuotis dar ketvirtadienį vakare. Per naktį laukiančiųjų kiekis padidėjo iki 2000 žmonių, bet daugelis dar iki aušros išvyko, nes pasklido gandas, kad parduotuvė nebus atidaryta. Kai 7 valandą ryto prasidėjo neramumai, prie parduotuvės buvo likę 350 žmonių.

Vienas vyras, visą naktį pralaukęs prie parduotuvės, sakė: „Viena vertus, tai yra prastos organizacijos požymis. Kita vertus, žmonių buvo tiesiog per daug. Nemanau, kad jie pakankamai gerai buvo tam pasiruošę“.

Kitas vyras sakė, kad yra atvykęs darbininkas, kuriam buvo sumokėta 100 juanių (apie 40 litų), kad jis visą naktį pralauktų prie parduotuvės/

Kiti minioje buvę žmonės sakė, kad spekuliantai suorganizavo grupeles po 20-30 migruojančių darbuotojų, kad šie nupirktų telefonus ar bent užimtų vietą eilėje. Tokių grupelių organizatoriai rankose laikė spalvotus balionėlius, kad jų grupės nariai žinotų, kur yra „viršininkas“.

Kiti laukusieji sakė, kad norėjo įsigyti telefoną sau.

„Man tiesiog patinka „iPhone 4S“, - sakė Pekino gyventojas Zhu Xiaodongas. Dabar jo turimas telefonas yra „iPhone 4“, kurį vyras norėjo atnaujinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją