Pasak Irano politikos ekspertų, vadovybė Teherane šį projektą laiko efektyvia priemone siekiant užbaigti kovas dėl interneto kontrolės. Jau būdamas viena iš labiausiai internetinės cenzūros srityje pažengusių šalių Iranas taip pat skatina savo atskiro interneto sukūrimą kaip būdą vartotojams sutaupyti pinigų ir užtikrinti islamo moralės kodekso laikymąsi.

Vasarį prodemokratiškiems protestams staigiai išplitus po Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką, Irano telekomunikacijų ministerijos tyrimų instituto direktorius Reza Bagheris Aslas iraniečių naujienų agentūrai sakė, kad greitai 60 procentų šalies namų ir verslo įmonių bus pajungtos į naują vidinį tinklą. Per dvejus metus jis turėtų išplisti po visą šalį.

Neįprasta iniciatyva yra dalis platesnių pastangų susitvarkyti su tuo, ką valdantysis režimas laiko didžiule grėsme: internetinę vakarietiškų idėjų, kultūros ir kitokio pobūdžio įtakos – daugiausia iš Jungtinių Valstijų – invaziją. Neseniai pasakytose kalbose Irano aukščiausiasis vadovas Ajatola Ali Khamenei ir kiti pareigūnai šį kylantį konfliktą pavadino „minkštuoju karu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją