Į mūsų šalies gatves išvažiuos specialus „Google Street View“ automobilis, kuris rinks „Google Maps“ paslaugai „Street View“ reikalingas nuotraukas. Iš jų sudaryto panoraminio vaizdo dėka galima virtualiai keliauti po daugiau nei trisdešimt šalių. Greitai tokios „kelionės“ taps įmanomos Lietuvoje.

Tiesa, mūsų šalies keliais važinės nors ir specialiai įrengtas automobilis, tačiau jis bus vairuojamas žmogaus. Pirmą kartą šie duomenis renkantys automobiliai su filmavimo kameromis JAV gatvėse pasirodė 2007. O šį mėnesį JAV Nevados valstijoje buvo išduotas leidimas įprastais keliais važinėti „Google Street View“ automobiliui, kuris yra valdomas kompiuterio be žmogaus pagalbos.

Į hibridinį „Toyota Prius“ automobilį sumontuota ne tik virtualių žemėlapių duomenims rinkti reikalingos kameros, tačiau jis turi radarus ir lazerius, kurie stebi kitus eismo dalyvius ir automatiškai pilotuoja automobilį.

Šis kompiuteriu valdomas automobilis buvo išbandytas Kalifornijos keliuose, kur susuko daugiau kaip 200 000 kilometrų. Nors visą laiką automobilyje buvo vairuotojas, tačiau jo įsikišimo neprireikė. Po atliktų bandymų kompiuterio valdomam automobiliui buvo suteiktas leidimas važinėti be vairuotojo bendro naudojimo keliais ir rinkti „Google Street View“ reikalingą informaciją.

Nėra jokių abejonių, kad ateityje kompiuterio valdomų automobilių tik daugės. Juk dauguma eismo įvykiu nutinka dėl netinkamų žmogaus veiksmų.

„Google“ prieš patalpinant nuotraukas internete užmaskuoja jose matomus žmonių veidus ir automobilių valstybinius numerius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)