Patikrinimai rodo, kad dažniausiai piratinės programos aptinkamos reklamos ir projektavimo paslaugas teikiančiose įmonėse, o įmonių naudojamų nelegalios programinės įrangos vertė kartais siekia net 100 tūkstančių litų.

Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose Lietuvos miestuose per 2011 m. pirmąjį pusmetį BSA iniciatyva buvo patikrinta arti 20 Lietuvos įmonių. Tikrinimo tikslas buvo nustatyti, ar teisėtai naudojamasi įmonės kompiuteriuose esančia programine įranga. Policijos pareigūnų reidai atskleidė, kad dažnoje įmonėje aptinkama nelegalių programų. Kai kuriose patikrintose bendrovėse nelegalios programinės įrangos vertė siekė pusantro šimto tūkstančių litų. Tarp dažniausiai užfiksuojamų piratinių programų yra „Autodesk AutoCad“, „Adobe Photoshop“, „CorelDraw“, „Microsoft Office“ ir „Microsoft Windows“.

Nelegali programinė įranga taip pat neretai aptinkama autoremonto, logistikos, konsultacijų, finansų apskaitos, audito ar kitas paslaugas teikiančiose bendrovėse. Todėl tikrinamos visos įtarimą keliančios įmonės, nepriklausomai nuo veiklos pobūdžio.

Įmonių patikrinimus reguliariai atlieka specialiai apmokyti policijos pareigūnai. Įtarus, kad visa ar dalis programinės įrangos naudojama neteisėtai, kompiuteriai paimami nuodugnesnei ekspertizei. Taip nustatomi nelegaliai naudojamų programų pavadinimai, jos gamintojai ir vertė.

Pavyzdžiui, patikrinus Vilniuje įsikūrusį projektavimo biurą „Archivalda“, buvo aptikta nelegalios programinės įrangos už daugiau nei 100 tūkstančių litų. Nustačius, kad naudojamasi piratine produkcija, įmonei buvo iškelta baudžiamoji byla. Teismo sprendimu „Archivalda“ turės atlyginti programinės įrangos gamintojams žalą dėl autorių teisių pažeidimo ir sumokėti baudą valstybei. Norėdamas toliau tęsti veiklą, architektų biuras privalo įsigyti legalią programinę įrangą.

Kitai projektavimo paslaugas teikiančiai bendrovei „Alex Naval Klaipėda“ už naudojimąsi piratinėmis programomis buvo paskirta bauda. Be to, įmonė turės atlyginti beveik 150 tūkstančių litų dydžio žalą autorių teisių turėtojams ir įsigyti legalią programinę įrangą.

Gegužės pradžioje BSA pristatyti naujausi tyrimai parodė, kad skirtingai nuo kitų Europos šalių, Lietuvoje pastaraisiais metais piratavimo lygis nemažėjo ir šiuo metu siekia 54 procentus. Pasaulinis kompiuterių programinės įrangos piratavimo tyrimas atskleidė, kad praėjusiais metais Lietuvoje neteisėtai naudojamos kompiuterių programinės įrangos vertė išaugo 22,6 proc. – nuo 31 mln. iki 38 mln. JAV dolerių. Tai yra didžiausias rodiklis Baltijos šalyse, palyginus su Latvija (30 mln. JAV dolerių) ir Estija (23 mln. JAV dolerių).

Bendrovėms, dėl nelegalios programinės įrangos naudojimo rizikuojančioms būti patrauktomis baudžiamojon atsakomybėn, specialistai pataria reguliariai atlikti naudojamos programinės įrangos auditą. Audito metu gaunamos profesionalios išvados padėtų išvengti tūkstantinių baudų ir nustatyti efektyviausią programinės įrangos naudojimo variantą, identifikuoti reikiamus atlikti tobulinimus ir taip sumažinti išlaidas IT ūkiui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją