Laisvosios enciklopedijos tinklapyje lt.wikipedia.org galima ne tik ieškoti aktualių faktų, bet ir pačiam sukurti naują straipsnį, papildyti, pakoreguoti jau esančią informaciją. "Taip visuotinės enciklopedijos autoriais tampa tūkstančiai žmonių, o internetinėje enciklopedijoje esančios žinios nuolat atnaujinamos ir tikslinamos", - sakė D. Mituzas.

Nekomercinio projekto entuziastų teigimu, "Wikipedia" pranašesnė už įprastą enciklopediją, kuri pradeda senti vos išleista.

Pavyzdžiui, naujausioje "Britanikos encikopedijoje", kurios istorija prasidėjo prieš 237 metus, publikuojama 80 tūkst. straipsnių. Juos rengia 20 mokslininkų-redaktorių, kuriems talkina dar pora tūkstančių samdomų konsultantų.

Pasak D. Mituzo, "Wikipedia" neturi nė vieno apmokamo redaktoriaus, tačiau skaičiuodama penktuosius savo gyvavimo metus straipsnių kiekiu minėtą leidinį lenkia septynis kartus.

Paklaustas, kaip laisvoji enciklopedija ginasi nuo piktavalių, kurie gali prirašyti klaidingos informacijos, ištrinti nuotraukas ar kitaip pakenkti, D. Mituzas sakė, jog nuo interneto vandalų saugos efektyviai veikianti savireguliacijos sistema. Ji garantuoja, kad ištrintą ar sudarkytą tekstą kiti lankytojai atstatys per kelias minutes.

Be to, kompiuterinių sistemų administratoriaus manymu, gerų žmonių pasaulyje yra daugiau, jie turi daugiau iniciatyvos ir užsispyrimo nei kenkėjai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją