Kiekvienas speedtest.net lankytojas gali pasitikrinti savo interneto greitį, o apibendrinęs tūkstančių tokių užklausų duomenis, tinklalapis daro išvadas ir apie vidutinę valstybių ar miestų interneto spartą. Įprastiniai speedtest.net nustatymai matuoja greitį su artimiausiu vartotojui serveriu, nors norint galima pasirinkti bet kurį iš paslaugos serverių visame pasaulyje. Nors tokių duomenų speedtest.net nepateikia, specialistų teigimu, didžioji dalis žmonių matuoja savo interneto greitį į jiems artimiausią serverį. Lietuvoje šiuo metu veikia 5 speedtest.net serveriai, keturi iš jų priklauso didžiausiam mūsų šalies interneto teikėjui „Teo Lt“, o vienas - „Skynet“ tinklą valdančiai bendrovei „Penki Kontinentai“.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) teigia neturinti informacijos, kaip speedtest.net veikia ir kokia metodika remiantis yra atliekamas reitingavimas tarp valstybių. „Tačiau pabandžius šia sistema matuoti RRT specialistams, pastebėti atvejai, kai išmatuotos vidutinės duomenų perdavimo spartos viršijo interneto prieigos maksimalią galimą duomenų perdavimo spartą“, - komentuoja RRT.

Visgi tarnyba atkreipia dėmesį, kad, organizacijos „FTTH Council Europe“ duomenimis, Lietuva išlaiko pirmąją vietą Europoje pagal šviesolaidžiu paremto interneto vartotojų skaičių - sparčiai vystoma šviesolaidžio tinklo plėtra, vykdomas „Rain“ projektas. Šios priežastys, pasak RRT, ir sąlygoja spartų internetą Lietuvoje.

Nei vienas DELFI kalbintų specialistų neneigė, kad Lietuvos interneto infrastruktūra yra itin kokybiška. Tačiau neoficialiai teigiama, kad speedtest.net valstybių reitingus bei mūsų šalies rezultatus juose gali kiek iškreipti sąlyginai arčiau vartotojų esantys bei greitesni šios paslaugos serveriai Lietuvoje, kurių dauguma priklauso didžiausiam ir aktyviai šviesolaidžių tinklą plėtojančiam operatoriui. Be to, Lietuva yra kompaktiška, atstumai tarp miestų bei patys miestai nėra dideli, šalyje nėra gamtinių kliūčių. Taip pat tikėtina, kad speedtest.net matuoklę dažniau naudoja interneto ryšiui reiklesni vartotojai, kurių naudojamos ryšio paslaugos nebūtinai atspindi visos šalies vidurkį.

Savo ruožtu interneto tiekėjos „Baltnetos komunikacijos“ vadovas Mindaugas Pranskevičius teigia, kad nors speedtest.net pakankamai tiksliai atspindi šalies vidinę interneto infrastruktūrą, šios greičio matuoklės rezultatai praktiškai neperteikia Lietuvos ryšio su užsieniu greičio – pagal šį kriterijų Lietuva anaiptol nebūtų tarp lyderių.

„Speedtest.net iš esmės yra greičio iki artimiausio serverio matavimas. Taigi Lietuvoje mes turime gerą ryšį, tačiau „išėjimas“ į užsienį, mano nuomone, yra labai skurdus. Pavyzdžiui, su Niujorku greičiausią ryšį turėtų JAV gyventojai, tačiau labai abejoju, ar Lietuvos interneto greitis su Niujorku pranoktų Didžiosios Britanijos rezultatą. Gera vidinė infrastruktūra yra teigiamas reiškinys, tačiau tai, ar ji pilnai išnaudojama, taip pat yra klausimas“, - kalba „Baltnetos“ vadovas.

Bet kuriuo atveju Lietuva šiuo metu su 27,8 Mbit/s vidutiniu atsisiuntimo greičiu bei 18,07 Mbit/s siuntimo greičiu pagal šiuos rodiklius yra antra pasaulyje. Šie rezultatai nustatyti po maždaug 4,7 mln. greičio matavimų iš beveik 500 tūkst. unikalių IP adresų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)