Eksperimente panaudoti „BlackBerry“, „Droid“ ir „iPhone“ telefonai, kambario temperatūros vandenyje mirkyti 60 sekundžių. Tuomet buvo imamasi šių veiksmų:

1. Jokiu būdu neįjunginėti telefono.

Kodėl vandens ir telefono derinys yra prastas? Todėl, kad vanduo telefono elektrinėse grandinėse sukelia trumpą jungimą. Taigi, kad ir kaip niežtėtų nagai, nejunkite telefono norėdami patikrinti ar jis vis dar veikia.

2. Išimkite akumuliatorių ir SIM kortelę

Išimti reikėtų viską, kas išimama. Išimkite akumuliatorių, SIM kortelę ir atminties kortelę, jei telefone tokia yra. Kol akumuliatorius įdėtas, jis tiekia energiją telefonui, o tai reikia kuo skubiau nutraukti.

Kai kurių telefonų (pvz., „iPhone“) akumuliatorius yra neišimamas. Deja, tuomet teks praleisti šį žingsnį ir tikėtis sėkmės.

3. Plovimas grynu vandeniu

Telefonas įkrito į sūrų vandenį? Druska gali paskatinti įrenginio koroziją. Taigi, išėmus akumuliatorių ir SIM bei atminties korteles panardinkite telefoną į švarų vandenį ir išskalaukite druską.

4. Išdžiovinkite telefoną pučiamu oru

Jei turite suspausto oro skardinę – tokią, kuri naudojama kompiuteriams ir klaviatūroms valyti – ja gerai apdorokite visą telefoną, jei įmanoma, nuėmus visus dangtelius. Galima būtų panaudoti ir dulkių siurblį, nors jis orą traukia kita kryptimi. Svarbu kad ties elektros grandinėmis vyktų sauso ir vėsaus oro judėjimas.

Nedėkite telefono į orkaitę, net esant minimaliai kaitinimo temperatūrai. Karštis gali iškreipti elektros grandines ir išlydyti vidinius komponentus. Nereikėtų naudoti ir oro džiovintuvo, nebent jis gali pūsti šaltą orą. Galima naudoti ir ventiliatorių, tačiau apie mikrobangų krosnelę negali būti nė kalbos.

5. Įdėkite telefoną į sausus nevirtus ryžius.

Eksperimento tikslas buvo patikrinti prielaidą, kad šlapio telefono laikymas uždarame inde su ryžiais iš tiesų gerai išdžiovintų telefoną ir sugrąžintų jam gyvybę. Esmė ta, kad ryžių grūdai traukia drėgmę. Taigi, susiraskite uždaromą plastikinį indą ir įdėkite į jį tiek ryžių, kad pakaktų telefonui uždengti iš visų pusių (tiks ir plastikinis užspaudžiamas maišelis). Tuomet užkaskite telefoną, jo akumuliatorių ir kitas dalis ryžiuose. Reikės palaukti bent 24 valandas prieš patikrinant ar ryžiai suveikė. Eksperimento vykdytojai laukė 48 valandas.

Kas būtų veiksmingiau nei ryžiai? Silikagelis – grūdeliai, kurių maišeliai dedami į naujų rūbų, avalynės ir elektronikos pakuotes, kad šie nesudrėktų. Tačiau dauguma mūsų neturime prikaupę daugybės tokių grūdelių, taigi, tikriausiai teks tenkintis ryžiais. Gali būti, kad į nedidelius telefono tarpelius prikris mažų ryžių gabalėlių, tačiau ypatingomis aplinkybėmis tai yra pakenčiama.

Ar reikėtų naudoti ruduosius, ar baltuosius ryžius? Nesvarbu – svarbiausia, kad ryžiai būtų sausi ir nevirti.

6. Įjunkite savo telefoną

Palaukus bent parą ateina laikas tiesos akimirkai. Surinkite savo telefoną, įkraukite akumuliatorių ir pabandykite jį įjungti.

Eksperimento rezultatai nebuvo labai džiuginantys: „Blackberry“ įsijungė ir veikė be jokių akivaizdžių sutrikimų. Tačiau „iPhone“ ir „Droid“ į bandymus įjungti nereagavo. Po dviejų dienų ryžiuose ir pilno akumuliatoriaus įkrovimo nė vienas iš jų neatsigavo.

Gal telefono atgaivinimo tikimybė – vienas iš trijų – ir neatrodo didelė, tačiau žinant, kad gedimai dėl vandens sukeltų pažeidimų paprastai yra negarantiniai, pabandyti vertėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)